Европейският съюз обмисля предложение да напусне Договора за енергийната харта,

...
Европейският съюз обмисля предложение да напусне Договора за енергийната харта,
Коментари Харесай

ЕС обмисля частично излизане от Eнергийната харта поради опасения за климата

Европейският съюз обмисля предложение да напусне Договора за енергийната харта, като обаче ще даде опция на обособените страни членки да останат част от съглашението, когато то бъде обновено, демонстрира документ, представен от " Ройтерс " и Българска телеграфна агенция.

Договорът, който влиза в действие през 1998 година разрешава на енергийните компании да съдят държавните управления на обособените страни, в случай че те организират политики, които вредят на вложенията им. Целта е да бъде подкрепено развиването на енергетиката, само че през последните години тази опция се употребява, с цел да бъдат оспорвани климатични политики, които плануват прекъсването на планове, свързани с добива и потреблението на изкопаеми горива.

Поради това се ускоряват опасенията, че използването на Договора за енергийната харта може да подкопае напъните за ограничение на отрицателните климатични промени, провокирани от световното стопляне, отбелязва " Ройтерс ".

, че общото отдръпване от контракта на страните от Европейски Съюз " наподобява неизбежно ", откакто редица страни от Евросъюза, измежду които,,, Полша и Испания оповестиха, че ще го изоставен.

Други страни от Евросъюза обаче, измежду които са Кипър, Унгария и Словакия, " насочиха сигнали " към Брюксел, че може да предпочетат да продължат да съблюдават съглашението, в случай че то бъде променено.

Ново предложение, което ще бъде разисквано от дипломатически представители на страните от Европейски Съюз през тази седмица, планува 27-те страни от Евросъюза да реализират договореност, която да планува опцията всички страни да изоставен Договора за енергийната харта, само че в същото време да разрешава някои от тях да останат част от неговата обновена версия, в случай че желаят.

Това ще подсигурява на страните от Европейски Съюз, които упорстват за отдръпване от съглашението, че то ще бъде напуснато " бързо и навременно ", се споделя в план на договореността, забелязан от " Ройтерс ".

Предложението може също по този начин да деблокира плануваното актуализиране на контракта - което има за цел да отговори на някои от опасенията, свързани с климата, само че беше признато със смесени усеща от страните от Европейски Съюз и с рецензии от деятелите - и по-късно да разреши на някои страни членки да останат в осъвременения контракт, се споделя в документа.

Решението на почти 50-те страни, подписали контракта, да одобрят актуализацията е отсрочено, до момента в който страните от Европейски Съюз разискват идващия си ход.

В настоящия си тип нереформираният контракт има " уговорка за завършек на валидността ", която ще отбрани съществуващите вложения в изкопаеми горива в Европа даже след излизането на Европейски Съюз.

Евросъюзът споделя, че това подкопава задачите му, свързани с климатичните промени. Реформираната версия ще разреши на Европейски Съюз да редуцира тази отбрана, само че тя ще продължи да бъде 10 години.
Предложението е направено от Швеция, която е ротационен ръководител на Европейски Съюз и ръководи договарянията сред страните от блока. Ако получи поддръжката на страните, Брюксел ще изготви законови текстове.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР