Европейският съюз няма да включи отново руския държавен земеделски кредитор

...
Европейският съюз няма да включи отново руския държавен земеделски кредитор
Коментари Харесай

ЕС не планира да възстанови връзката на ключова руска банка със SWIFT

Европейският съюз няма да включи още веднъж съветския държавен аграрни заемодател Росселхозбанк към платежната система SWIFT в близко бъдеще, заяви вестник " Известия ", базирайки се на представителя на Европейски Съюз по въпросите на външните работи Петер Стано. Банката улеснява по-голямата част от транзакциите, свързани с съветския експорт на селскостопански артикули.

Стано съобщи пред изданието, че Брюксел може да предприеме дейности за намаляване или унищожаване на рестриктивните мерки, наложени на банката, едвам когато спорът в Украйна завърши.

" Що се отнася до десуифтването на съветските банки - това е част от глобите, наложени от Европейския съюз и други страни в отговор на войната на Русия в Украйна ", е представен той.

SWIFT спря да обслужва транзакциите на Росселхозбанк през юни предходната година. Възстановяването на връзката ѝ със системата е едно от изискванията, които Москва изиска, с цел да улесни Черноморската самодейност, контрактувана с посредничеството на Организация на обединените нации и Турция. Споразумението се състои от две елементи: едната подсигурява безвреден експорт на украинско зърно през Черно море, а втората обгръща премахването на пречките пред съветския експорт на селскостопански артикули.

Русия неведнъж е заявявала, че втората част от съглашението не се извършва, и е предупреждавала, че може да се откаже от съглашението, в случай че обстановката не се промени.

Преди това Европейски Съюз съобщи, че изследва опцията за наново свързване на Росселхозбанк със SWIFT, макар че обстановката не се е трансформирала. През март Брюксел предложи на съветската банка да употребява факс и е-поща за осъществяване на транзакции.

Миналата седмица договорката за зърното беше удължена с още два месеца. След известието представителят на съветското външно министерство Мария Захарова прикани " нарушаванията " при осъществяването на съглашението - в това число продължаващата липса на достъп на Росселхозбанк до SWIFT - да бъдат отстранени допустимо най-бързо. Настоящото удължение на периода на деяние на съглашението завършва на 17 юли.

 

 

 

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР