Смъртта на иранския президент Ебрахим Раиси при катастрофа с хеликоптер

...
Смъртта на иранския президент Ебрахим Раиси при катастрофа с хеликоптер
Коментари Харесай

Какво причини смъртоносната катастрофа с хеликоптер на президента на Иран Ебрахим Раиси: Всичко, което знаем към момента

Смъртта на иранския президент Ебрахим Раиси при злополука с хеликоптер в Северен Иран раздруса света и докара до голям брой спекулации по отношение на събитията към случая.

Хеликоптерът, пренасящ Раиси, иранския външен министър Хосейн Амир-Абдолахиан, ръководителя на петъчните молебствия в Табриз аятолах Мохамед Али Але-Хашем, генералния губернатор на Източен Азербайджан Малек Рахмати и неизяснен брой охранители, падна в неделя в иранската провинция Източен Азербайджан след пътешестване до прилежащата страна Азербайджан.

Екипите за търсене прекараха целия ден в претършуване на региона в изискванията на гъста мъгла и ледено време, преди в понеделник рано сутринта дрон да разпознава топлинен сигнал, за който се счита, че е от разрушения аероплан. Не бяха открити оживели, а гибелта на Раиси беше доказана скоро по-късно.

Слуховете за гибелта на президента започнаха да се популяризират неизбежно в интернет, в това число неоснователни изказвания за събитията, довели до злополуката. Освен това се показва кой може да е виновен за случилото се, само че без никакви доказателства или поддръжка.

Ето какво е известно досега:

Какво е предизвикало злополуката?

Според Асошиейтед прес иранските публични лица към момента не са съобщили каква е повода за злополуката, макар че е допустимо неприятното време да е изиграло роля. При злополуката на хеликоптера и по време на издирването е имало гъста мъгла.

По време на първичното търсене на мястото на злополуката Пир-Хосейн Куливанд, ръководител на иранското сдружение на Червения полумесец, съобщи, че 40-те екипа за търсене работят макар " сложните метеорологични условия " и че е " невероятно " да се прави търсене от въздуха благодарение на дронове.

В последна сметка безпилотните самолети съумяват да открият огън, който води до останките на самолета, на към 12 благи южно от азербайджанско-иранската граница.

Първоначално не е ясно дали Раиси и останалите на борда са оживели при злополуката. Въпреки това екипите за търсене и избавяне, които доближиха до мястото в понеделник, потвърдиха, че няма оживели, оповестиха държавните медии.

Кадри, предоставени от осведомителната организация Фарс и Червения кръст, демонстрираха това, което изглеждаше като мястото на злополуката на хеликоптера, в това число опашката на машината в гориста околност.

След новината обществените медии бяха залети от теории за присъединяване на Израел, само че без достоверни доказателства, с изключение на настоящето напрежение сред двете страни.

Макар че към момента не е оповестено публично изказване, израелски чиновник съобщи пред Ройтерс, че Израел няма нищо общо с злополуката, като сподели: " Това не бяхме ние ".

Пред ABC Australia Адел Абдел Гафар, шеф на отдела за външна политика и сигурност в Близкоизточния съвет по световни въпроси, съобщи, че е малко евентуално Израел да е " направил сходен опит ".

" Това би било директен боен акт, който евентуално ще провокира изострен отговор от страна на Иран, а тактиката на Израел постоянно е била да нападна Иран скрито, с военни средства и така нататък И то по-скоро военни цели, в сравнение с политически водачи ", сподели той.

" Но в случай че има някаква външна мощ ", добави Гафар, " тогава тази кутия може евентуално да експлодира ".

На други места в обществените мрежи някои консуматори настояват, че Съединени американски щати " имат вяра ", че Раиси е бил погубен. Това не е подкрепено с доказателства и наподобява е просто подправена вест. Такъв вид новини често заливат обществените медии след световни новинарски събития, с цел да се привлекат фенове или публика към даден канал, даже с неподкрепени или подправени изказвания.

От Newsweek прецизират, че са създали опит да се свържат по имейл с Белия дом и задачата на Иран в Организация на обединените нации за коментар.

На този стадий, когато хеликоптерът е открит преди по-малко от 24 часа, няма удостоверение за аргументите за злополуката. Въпреки че неприятното време може да е изиграло роля, събитията към момента се проверяват.

Кой е Ебрахим Раиси?

Раиси, някогашен началник на правосъдната система, беше определен за президент през юни 2021 година и беше подготвен да се кандидатира за преизбиране за втори четиригодишен мандат през идната година. Неговата победа означи огромна победа за консервативния хайлайф на Иран, който през последните години от ден на ден укрепва властта си, засилвайки въздействието на висшия водач на страната аятолах Али Хаменей и Корпуса на гвардейците на ислямската гражданска война.

След гибелта на Раиси иранският вицепрезидент Мухаммад Мухбар става изпълняващ длъжността президент с утвърждението на Хаменей, според член 131 от иранската конституция. Нови избори ще се проведат в границите на 50 дни.

По време на мандата на Раиси имаше прояви на вътрешни вълнения, в това число поредност от общонационални митинги, почнали през септември 2022 година след гибелта на млада жена, която е била арестувана от полицията поради неспазване на законите за наложителните забрадки за дамите в страната. Освен това размирен организации нанесоха удари в страната, като през януари бойната формация " Ислямска страна " пое отговорност за най-смъртоносната офанзива в 45-годишната история на Ислямската република, защото ИДИЛ се стреми да реализира световно възобновление.

В послание, произнесено в неделя, когато бяха в ход напъните за търсене и избавяне на Раиси и неговото обграждане, Хаменей съобщи, че " нацията не би трябвало да се тормози или безпокои, защото ръководството на страната въобще няма да бъде нарушено ".
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР