Европейският съюз може да плати повече от 9 млрд. евро

...
Европейският съюз може да плати повече от 9 млрд. евро
Коментари Харесай

ЕС може да плати над 9 млрд. евро за ваксините на Pfizer и CureVac

Европейският съюз може да заплати повече от 9 милиарда евро (над 10 милиарда долара), с цел да обезпечи стотици милиони дози от претендентите за ваксина, създадени от Pfizer/BioNTech и от CureVac, съобщи пред Ройтерс представител на Европейски Съюз, участващ в договарянията.

Единният блок се е съгласил да заплати по 15,50 евро (18,34 долара) на доза за претендента за ваксина против Covid-19, създаден от Pfizer и BioNTech, показва източникът на организацията.

Това би означавало обща цена от до 3,1 милиарда евро (към 3,7 милиарда долара) за 200 милиона дози, като сумата ще се увеличи до 4,65 милиарда евро, в случай че бъдат закупени в допълнение още 100 милиона дози, съгласно реализирана преди дни договорка.

Информацията за ценообразуването, която не беше разкрита по-рано, удостоверява информацията на Ройтерс от предходната седмица, че Европейски Съюз заплаща по-малко от Съединени американски щати за една доза от създадената ваксина.

Сделката също по този начин включва гаранция за страните от Европейски Съюз да получат обезщетение, в случай че двете компании пренасочат дози към Съединените щати, съгласно източника, изискал анонимност.

Отделно Европейски Съюз се е съгласил да заплати по 10 евро (около 11,84 долара) на доза за в началото доставяне с 225 милиона дози от претендента за ваксина на компанията CureVac, което е под цената от 12 евро, която компанията дефинира преди време, уточни неназованият европейски представител.

Съюзът подписа договорката с CureVac тази седмица, с цел да обезпечи доставката на до 405 милиона дози, от които 180 милиона са опционални и не са наложителни, припомня Ройтерс.

Длъжностното лице съобщи, че CureVac се е заела да стартира доставки до края на март 2021 година Не е ясно дали спомагателните 180 милиона дози ще костват също 10 или по 12 евро всяка една. При цената от 10 евро обаче Европейски Съюз ще заплати 4,05 милиарда евро за 405 милиона дози.

Говорител на Европейската комисия отхвърли да разяснява изискванията и цените на договорите за ваксини, защото те са поверителни, оповестява Ройтерс. От немските компании BioNTech и CureVac също отхвърлиха да разясняват тази информация.

Американският производител на медикаменти Pfizer съобщи преди време, че той и BioNTech употребяват формула за диференцирано ценообразуване въз основа на размера и датите на доставка и че договорката с Европейски Съюз съставлява най-голямата първична поръчка на претендента за ваксина досега.

"Не разкриваме повече детайлности за това съглашение ", прибавиха от Pfizer.

В сряда фирмите Pfizer и BioNTech обявиха, че окончателните данни от "Фаза 3 " на проучването им демонстрират, че тяхната ваксина демонстрира успеваемост от 95% във връзка с предотвратяване от заразяване с Covid-19 и че те могат да стартират да популяризират имунизацията още преди Коледа, в случай че дотогава бъдат обезпечени незабавни позволения от страна на оторизираните здравни регулатори.

През юли държавното управление на Съединени американски щати се контракти с Pfizer да заплати по 19,5 $ на доза за 100 милиона, с алтернатива за закупуване на още 500 милиона при условия, които ще бъдат контрактувани настрана.

По-ниската цена за Европейски Съюз отразява частично финансовата поддръжка, предоставена от Европейския съюз на BioNTech за създаването на имунизацията, съобщи пред Ройтерс втори европейски представител през предходната седмица.

И двете претендент ваксини - на Pfizer/BioNTech и CureVac - се основават на нова технология за осведомителна пратена РНК (mRNA) и са проектирани да се ползват в две дози. Това значи, че двете имунизации с имунизацията на Pfizer в границите на Европейски Съюз ще костват по 31 евро за един човек.

За да обезпечи доставката на имунизацията на Pfizer/BioNTech, Европейски Съюз е направил невъзстановима първична вноска. Сумата не е оповестена, само че източникът на Ройтерс показа, че блокът е платил 700 милиона евро на фирмите.

Договорената цена от 15,50 евро на доза ще бъде платена единствено от тези европейски държавни управления, които желаят да закупят имунизацията, и единствено в случай че тя бъде утвърдена преди този момент от Европейската организация за медикаментите като безвредна и ефикасна.

С оглед на световната конкуренция за обезпечаване на ваксини, Европейски Съюз изисква от Pfizer и BioNTech да одобряват "клауза за нарушаване на контракта ", в случай че пренасочат дози към Съединените щати, сподели източникът на Ройтерс.

В този случай на страните от Европейски Съюз ще бъдат възобновени 50% от средствата, които са платили, уточни европейският източник на Ройтерс. Тази уговорка е била поискана от Европейски Съюз, добави той, макар че двете компании възнамеряват да създават тяхната ваксина за Европа в Белгия и Германия.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР