Европейският съюз като цяло е похарчил през второто тримесечие на

...
Европейският съюз като цяло е похарчил през второто тримесечие на
Коментари Харесай

Колко пъти скочиха разходите на ЕС за газ през второто тримесечие спрямо 2021 година

Европейският съюз като цяло е похарчил през второто тримесечие на тази година съвсем 4 пъти повече средства за импорт на природен газ - общо към 75 милиарда евро, следва от отчет на Европейската комисия, заяви " Ведомости ".

" Европейски Съюз е изразходвал почти 75 милиарда евро за импорт на газ през второто тримесечие на 2022 година - спрямо 20 милиарда евро през второто тримесечие на 2021 година - от които 23 милиарда евро (30%) са отишли ​​за импорт на съветски газ ", се споделя в документа. От Европейска комисия означават, че повишаването на средствата се дължи главно на по-високите цени на газа.

При това, потреблението на газ в Европейски Съюз през второто тримесечие на годината (април-юни) е спаднало с 16% на годишна база, или с 13,9 милиарда кубически метра, до 71 милиарда кубически метра, се прецизира в документа.

Енергийната рецесия при Западните страни е обвързвана главно с намаляването на съветските енергийни доставки за Европа, което пък е разследване от наложените наказания. Ръководни представители на Европейски Съюз нееднократно са признавали, че Европа в този момент я чака сложна зима.

Директорът на Европейския департамент на Международния валутен фонд (МВФ) Алфред Камер по-рано означи, че хипотетично цялостно прекъсване на доставките на съветски природен газ за Европейски Съюз, съчетано със студена зима, може да докара до понижаване на брутния вътрешен артикул (БВП) с до 3% в редица страни от Централна и Източна Европа.

По думите на Камер, цените на енергоносителите към този момент доста са се повишили и надали скоро ще се върнат на равнището, на което бяха преди началото на съветската инвазия в Украйна.
 Вече нищо, обвързвано с природния газ в света, няма да е като преди
Вече нищо, обвързвано с природния газ в света, няма да е като преди

Без икономисване на синьо гориво зимата в Европейски Съюз може да бъде тежка
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР