Европейският съюз и Япония съобщиха, че са финализирали условията по

...
Европейският съюз и Япония съобщиха, че са финализирали условията по
Коментари Харесай

ЕС и Япония финализираха споразумение за свободна търговия

Европейският съюз и Япония оповестиха, че са финализирали изискванията по съглашение за свободна търговия, което съставлява предизвикателство за протекционистката политика на американския водач Доналд Тръмп, оповестява Агенция Франс Прес.

Търговското съглашение, което съгласно Европейски Съюз е най-голямото в историята, към момента би трябвало да бъде подписано и утвърдено от двете страни.

" Приветстваме завършването на договарянията за Европейското съглашение за партньорство сред Европейски Съюз и Япония ", означиха в взаимно известие ръководителят на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер и японският министър председател Шиндзо Абе.

Япония се надява да се възползва от откритата опция, откакто през януари Тръмп торпилира едно от най-големите мултинационални съглашения за търговия - Транстихоокеанско партньорство (ТТП).

Юнкер и Абе разясниха в известието, че съглашението е освен икономическо скъпо, само че и е от " стратегическа значимост ".

Според тях съглашението изпраща явен сигнал до останалата част от света, че Европейски Съюз и Япония са отдадени да продължат да поддържат международната стопанска система въз основата на свободни, отворени и обективни пазари с ясни и транспарантни правила, които изцяло ще съблюдават и поддържат полезностите на двете страни, като ще се борят против протекционизма.

Това действително е най-голямото комерсиално съглашение , което е договаряло Европейски Съюз, сподели от своя страна еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом.

През 2016 година Европейски Съюз и Канада подписаха огромно съглашение за търговия, до момента в който договарянията сред Европейски Съюз и Съединени американски щати за сходна договорка са блокирани.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР