Европейският съюз (ЕС) провежда деветите преки избори за Европейски парламент

...
Европейският съюз (ЕС) провежда деветите преки избори за Европейски парламент
Коментари Харесай

Започва гласуването за Европейски парламент

Европейският съюз (ЕС) организира деветите директни избори за Европейски парламент (ЕП) от 1979 година

От през днешния ден, 23 май (четвъртък) до 26 май (неделя) милиони европейци от 28-те страни членки на Европейски Съюз ще изберат 751 евродепутати за интервал от пет години (2019-2024 г.).

На тези избори залогът е доста висок. Новият състав на Народното събрание ще стартира работа през юли на фона на възхода на популизма и евроскептицизма, лидерския вакуум след отдръпването на Ангела Меркел, безкрайната драма към Брекзит и комерсиалните несъгласия в международен мащаб.

Начало на изборите за Европейски парламент слагат Англия и Холандия на 23 май, следвани от Ирландия - 24 май; Чехия на 24-25 май; Словакия - 25 май; Латвия - 25 май; Малта - 25 май, отвъдморски територии на Франция - 25 май и останалите на 26 май.

Европейският парламент е единствената институция на Европейски Съюз, която се избира посредством директно гласоподаване. Евродепутатите са виновни за избора на ръководител на Европейската комисия и прокарването на законите, които ръководят Общността.

В началото на 2018 година Общността одобри промени за понижаване на броя на депутатите в Европейския парламент до 705 поради Брекзит. Но отсрочване на отдръпването на Англия от Общността принуди страната да взе участие на изборите и докара до опазване на 751 места в европарламента.

Германия, най-населената страна членка на Европейски Съюз - 82,8 милиона души, ще вземе 96 места, до момента в който Малта, с население от 475 000 души, ще получи единствено 6 места. В последния парламент България имаше 17 места, които надлежно бяха разпределени: 7 в Европейската национална партия; по четири в групата на социалистите и либералите и 2 в групата на консерваторите и реформистите.

751 места се разпределят измежду страните членки въз основата на популацията. За болшинство в Европейския парламент ще са нужни 376 места.

Избирателите на всяка страна гласоподават за националните партии. Тези партии членуват в партии на европейско равнище, които са показани в Народното събрание посредством разнообразни политически групи. Групата с най-вече места има най-големи шансове да въздейства върху политическата посока на Европейската комисия. От 1999 година дясноцетристката Европейска национална партия (ЕНП) и техните прародители държат най-вече места.

Членовете на Екологичен потенциал получават място в заседателната зала съгласно своята политическа група - те се сплотяват по политически, а не по народен принцип.

Понастоящем в Европейския парламент има 8 политически групи (Европейска национална партия - 216 места; Прогресивен алианс на социалистите и демократите - 185 места; Европейски консерватори и реформисти - 77 места; Алианс на либералите и демократите за Европа - 69 места ; Конфедеративна група на Европейската обединена левица - Северна зелена левица - 52 места; Зелените - Европейски свободен алианс - 52 места; " Европа на свободата и директната народна власт " - 42 места; " Европа на нациите и свободите " - 36 места и депутати без групи - 20 места).

Минималният брой членове за формиране на политическа група е 25, като би трябвало да са показани минимум 1/4 от страните членки. Всеки член на Екологичен потенциал може да членува единствено в една политическа група. Някои членове не принадлежат към нито една политическа група и заседават като самостоятелни.

Последните социологически изследвания демонстрират, че Европейската национална партия и Партията на европейските социалисти и демократи обичайно ще заемат първо и второ място. ЕНП се чака да завоюва към 170 места, което би означавало загуба от близо 50 места. Социалистите ще получат сред 140 и 150 места. Прогнозите са ръководеният от вицепремиера на Италия Матео Салвини " Европейски алианс на народите и нациите " да завоюва 73 места и да заеме четвърта позиция след либералите и партията на Макрон, които се чака да получат към 100 места. Новият алианс сред Партия " Брекзит " на Найджъл Фараж и Движение " Пет звезди " на Луиджи ди Майо се предвижда да завоюва към 50 места.

Основните претенденти за идващ ръководител на Европейската комисия са Манфред Вебер, водач на Европейската национална партия, и Франс Тимерманс от европейските социалисти. Групата с най-вече извоювани места има право първа да образува болшинство в Народното събрание и да издигне претендент за ръководител на Европейската комисия съгласно по този начин наречения развой " водещ претендент " (Spitzenkandidat). Някои са срещу този развой, на който е обещано начало през 2014 година Също по този начин ще бъдат определени ръководители на Европейския парламент и на Европейския съвет.

Въпреки че европейците имат опция директно да изберат състава на законодателния орган, изборната интензивност пада непрестанно от 1979 година насам - от 62% до 42% през последните четири десетилетия. В България на последните евроизбори през 2014 година гласоподаваха 36%.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР