Европейският съюз (ЕС) и Великобритания за първи път обвиниха Русия

...
Европейският съюз (ЕС) и Великобритания за първи път обвиниха Русия
Коментари Харесай

Улеснила е инвазията на Путин. ЕС за първи път обвини Русия пряко за кибератака

Европейският съюз (ЕС) и Англия за първи път упрекнаха Русия директно в провеждането на хакерска атака. Досега при сходни случаи представителите на съюза са казвали единствено, че ударът идва "от Русия ", съобщи Българска телеграфна агенция.

Върховният представител на Европейски Съюз по външната политика и сигурността Жозеп Борел уточни, че става въпрос за хакерска атака от на 24 февруари, станала единствено час преди началото на съветската инвазия. Тогава Русия е подхванала дейности против Украйна, с които е увредила сателитните връзки в интернационален мащаб и е улеснила последвалото навлизане на съветските войски.

Това демонстрира, че експанзията се прави на разнообразни нива, едно от които е и дезинформацията, сподели Борел.

"Дигиталното нахлуване против KA-SAT мрежата на Viasat в края на февруари се е случило тъкмо когато съветската войска нахлуваше в Украйна. То е улеснило нашествието на президента Владимир Путин в страната ", се споделя в изказване на Съвета на Европейски Съюз.

Външната министърка на Англия Лиз Тръс уточни още, че хакерската атака е била "умишлена и злонамерена офанзива на Русия против Украйна ". Основна цел на Русия в тази ситуация са били украинските военни, само че офанзивата е засегнала също и работата на вятърните паркове и интернет потребителите в Централна Европа.

В изказването на английското външно министерство е представена "нова разследваща информация на Обединеното кралство и Съединени американски щати ", която сочи, че Русия стои зад хакерската атака.

По-рано през февруари Съединени американски щати и Англия, че стои зад хакерските атаки на 15 февруари против украинското министерство на защитата и банковата система на страната.

стопираха да работят заради DDOS офанзиви. Сред тях бяха порталът на Министерството на защитата, страниците на Министерството на външните работи, Министерството на културата и двете най-големи държавни банки в Украйна.

Американски и западни управляващи и специалисти от дълго време упрекват Русия за поредност от хакерски дейности през последните години. Кремъл отхвърля каквото и да било присъединяване на страната.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР