Европейският съвет ще представи по-конкретни предложения, за да има по-стабилни

...
Европейският съвет ще представи по-конкретни предложения, за да има по-стабилни
Коментари Харесай

ЕС подава ръка на Турция, Борисов е с едни от най-меките думи, но Анкара се поозъби

Европейският съвет ще показа по-конкретни оферти, с цел да има по-стабилни връзки с Турция, сподели ръководителят на Съвета Шарл Мишел, съобщи БГНЕС.
" Готови сме дружно с Европейския съвет и държавите-членки да сложим на масата на договарянията по-конкретни оферти, с цел да имаме по-стабилни и по-предсказуеми връзки с Турция ", съобщи Мишел в взаимна конференция с ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен след виртуалната среща на върха на водачите на Европейски Съюз.
 През юни: Европейският съюз взема решение дали да задълбочи връзките си с Турция През юни: Европейският съюз взема решение дали да задълбочи връзките си с Турция
Европейският съвет изрази през днешния ден подготвеност Европейски Съюз да продължи съдействието с Турция по въпросите на миграцията, опазването на границите,...
Мишел заяви, че водачите са упълномощили на Европейската комисия и висшия представител на Европейски Съюз по външна политика Жосеп Борел да приготвят вероятен позитивен дневен ред за съдействие с Турция. " Ще изготвим позитивна проекто-програма. Това значи, че се надяваме Турция да резервира умереното си държание през идващите седмици и през идващите месеци ", изясни Мишел.
Темите за полемиката с Турция плануват рационализация на 25-годишния Митнически съюз, действия по подвижността и миграцията, съобщи Мишел.
Той сподели, че Брюксел е в контакт с турските управляващи за подготовката на вероятно посещаване на високо равнище в Турция през април.
Фон дер Лайен от своя страна съобщи, че " Турция е посочила по-конструктивно отношение, в това число в двустранните си връзки с няколко държави-членки на Европейски Съюз. Това са позитивни и приветствани от нас стъпки, върху които би трябвало да се опитаме да надграждаме ". Тя добави, че деескалацията на напрежението остава нежна. Тя напомни правенето на отчет " за положението на политическите, икономическите и комерсиалните връзки сред Европейски Съюз и Турция, както и за инструментите и опциите за това по какъв начин да продължим в този момент с тези връзки " взаимно с Борел.
" И в светлината на неотдавнашното по-продуктивно отношение на Турция, отчетът предлага вероятни области на съдействие, които да разрешат напредничав и симетричен метод ", сподели ръководителят на Европейска комисия. " Ако Турция не продължи напред градивно, в случай че се върне към едностранни дейности или провокации, по-специално в Източното Средиземноморие, несъмнено, ще спрем това съдействие ", добави тя.
 Блинкен: НАТО има интерес Турция да не се отделя от алианса Блинкен: НАТО има интерес Турция да не се отделя от алианса
НАТО е мощно заинтригувана Турция да не се отделя от алианса, макар различията с Анкара, съобщи държавният секретар на Съединени американски щати Антъни...
Фон дер Лайен сподели и, че Европейска комисия има за задача да показа предложение пред съвета на Европейски Съюз за това по какъв начин да се поддържат сирийските бежанци в Турция, както и в Йордания, Ливан и други елементи от района. " Турция поема най-голямата тежест и считаме, че е значимо да продължим с поддръжката на тази филантропична идея, обвързвана със сирийските бежанци в Турция ", посочи ръководителят на Европейска комисия.
В заключенията на срещата се споделя, че Европейски Съюз " е подготвен да се ангажира с развиване на връзките с Турция поетапно, съразмерно и обратимо, с цел да ускори съдействието в редица области от общ интерес ". Но това ще стане единствено " при изискване, че актуалната деескалация на връзките се поддържа и Турция се ангажира с процеса градивно ". Бяха изказани съществени опасения по отношение на неотдавнашните дейности на Анкара за закриване на опозиционна партия и за предварителна защита на насилието над дами.
" Споразумението за мигрантите сред България и Турция работи извънредно добре, а за наслада се установи понижаване на напрежението в Средиземно море. Колкото и да са сложни връзките на Европейски Съюз с Турция, с доста старания на Шарл Мишел и всички водачи от Европейски Съюз, все още вървят към възстановяване ", съобщи министър председателят Бойко Борисов по тематиката за Източното Средиземноморие и връзките на Европейски Съюз с Турция - очевидно мека позиция.
Турският прочит
Турция разкритикува срещата на върха на Европейски Съюз, която насочи претенции към Анкара в подмяна на по-нататъшно съдействие, само че даде обещание да отговори на жестовете от Брюксел с " позитивни стъпки ".
 Европейски Съюз прикани Турция да не се отдръпва от Истанбулската спогодба Европейски Съюз прикани Турция да не се отдръпва от Истанбулската спогодба
Върховният представител на Европейски Съюз по външната политика и политиката по сигурността Жозеп Борел прикани Турция да анулира решението си за отт...
" Въпреки че беше подчертана нуждата от позитивен дневен ред, беше открито, че отчетът е написан едностранчиво и е повлиян от тесногръди изказвания на няколко страни членки ", се споделя в изказване на турското външно министерство. Турция обаче съобщи, че ще отговори с позитивни стъпки на ходовете на Европейски Съюз " в посока на нашите общи ползи ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР