Европейският съд за правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург постанови,

...
Европейският съд за правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург постанови,
Коментари Харесай

Евросъд обяви Литва и Румъния за съучастнички в изтезанията на ЦРУ

Европейският съд за правата на индивида (ЕСПЧ) в Страсбург постанови, че Литва и Румъния са нарушили правата на двама обвинени терористи от " Ал Кайда ", позволявайки на Централно разузнавателно управление на САЩ да ги изтезава , оповестяват международните осведомителни организации.

Съединени американски щати заловиха Абу Зубайдах и Абд ал Рахим ал Нашири след терористичните офанзиви на 11 септември 2001 година в Съединени американски щати и те в този момент се намират в пандиза в залива Гуантанамо.

 Номинираният за шеф на Централно разузнавателно управление на САЩ даде обещание да не връща „ уотърбординга” Обновена
Номинираният за шеф на Централно разузнавателно управление на САЩ даде обещание да не връща „ уотърбординга ”

Тя дава обещание, че под нейно управление Централно разузнавателно управление на САЩ няма да възобновява тази стратегия

Централно разузнавателно управление на САЩ е управлявало секрети затвори, в това число в Литва и Румъния .

Европейски съд по правата на човека дефинира, че и двете страни са нарушили европейската възбрана за изтезания .

Съществуването на така наречен " черни обекти " на Централно разузнавателно управление на САЩ за разпити - според така наречен " скрито осъществяване " - беше защитавано в загадка в продължение на доста години след 9/11.

Абу Зубайдах, който е палестинец, роден в Саудитска Арабия, е считан за основен вербовчик на " Ал Кайда " през 1990-те години, а по-късно става главен уредник, свързващ Осама бин Ладен с други кафези на " Ал Кайда ".

 Първата жена началник на Централно разузнавателно управление на САЩ свързвана с уотърбординг и скришен затвор
Първата жена началник на Централно разузнавателно управление на САЩ свързвана с уотърбординг и скришен затвор

Джина Хаспъл е шпионин от кариерата, който е управлявал скришен затвор

Роденият в Саудитска Арабия Абд ал Нашири е управлявал интервенциите на " Ал Кайда " в региона на Персийския залив съгласно американското разузнаване.

В решението на Европейски съд по правата на човека се показва, че в Румъния е имало затвор на Централно разузнавателно управление на САЩ в интервала сред 2003 и 2005 година, където Абд ал Нашири е бил подложен на " извънредно тежък режим на задържане ".

Съдът постановява, че той е претърпял " нечовешко отношение... което Румъния е разрешила, сътрудничейки с Централно разузнавателно управление на САЩ ".

Същата присъда беше издадена против Литва по отношение на Абу Зубайдах. Затворът на Централно разузнавателно управление на САЩ в Литва е работил в интервала 2005-2006 година

Съдиите се базират на документи на Централно разузнавателно управление на САЩ, съгласно които обвинените в тероризъм са били подлагани на изтезания като превързване на очите или слагане на качулка върху главата, дълготрайно държане в карцер, непрестанно потребление на окови на краката и прекалено излагане на звук и светлина .

Както Литва, по този начин и Румъния са разрешили на Централно разузнавателно управление на САЩ да трансферират обвинените в други затвори, излагайки ги на " предвидим сериозен риск за по-нататъшно малтретиране ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР