Европейският съд за правата на човека (ЕСПЧ) осъди днес Русия

...
Европейският съд за правата на човека (ЕСПЧ) осъди днес Русия
Коментари Харесай

Русия бе осъдена за нарушаване на Европейската конвенция за правата на човека

Европейският съд за правата на индивида (ЕСПЧ) осъди през днешния ден Русия за блокирането на разнообразни уеб сайтове, по-конкретно на опозиционни медии, съобщи Франс прес.

Интернет е "основен инструмент за практикуване на правото на изложение ", се споделя в решението на основания в Страсбург арбитражен съд.

В решението, което визира четири разнообразни каузи, Европейски съд по правата на човека установи, че наредбите на съветския закон, употребявани за блокиране на уеб страници, са довели до несъразмерни и случайни последствия и не са обезпечили подобаващи гаранции против злоупотреби. Съдиите са единомислещи, че по тези четири каузи е имало нарушаване на член 10 от Европейската спогодба за правата на индивида, която пази свободата на изложение.

Европейски съд по правата на човека осъди Русия

Мерките, блокиращи достъпа до уеб сайтове, съставляват нарушаване на правото на жалбоподателите да популяризират информация и на правото на обществото да я получава.

Европейски съд по правата на човека беше сезиран сред 2013 и 2015 година от разнообразни притежатели на уеб сайтове, достъпът до които беше блокиран от съветските управляващи. Спрямо обособените уеб сайтове са били приложени разнообразни ограничения. Един от тях станал обект на "съпътстващо блокиране ", тъй като IP адресът му съвпадал с този на различен уебсайт, който събирал известни истории за канабиса, осведоми Българска телеграфна агенция.

Според Европейски съд по правата на човека други уеб сайтове пък били блокирани прекалено. Един от тях, да вземем за пример, станал изцяло недосегаем поради една-единствена страница и файл, даже и след премахването му. Такова изцяло блокиране е последна мярка, сравнима със възбраната на вестник или на ефирен канал и изискваща обособена аргументация, показва съдът. Освен разноските по делото, Европейски съд по правата на човека постанови Русия да изплати на всеки от четиримата жалбоподатели по 10 000 евро за понесени вреди.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР