Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург разпореди

...
Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург разпореди
Коментари Харесай

Правителството трябва да осигури подслон на част от ромите от Войводиново, реши съдът в Страсбург

Европейският съд по правата на индивида (ЕСПЧ) в Страсбург разпореди на българските управляващи да обезпечат различно настаняване на част от ромите в пловдивското село Войводиново, които бяха изгонени от домовете си на 6 януари тази година. Съдът прецизира, че привременните ограничения се отнасят за 16 души, множеството от които деца, оповестява Българският хелзинкски комитет (БХК).

До решението на съда се стигна, откакто 55 души от селото са подали групов иск против България. Освен да обезпечи заслон на 16-те души, управляващите би трябвало да прегледат молбите им за общински жилища, които са подали в средата на февруари до кмета на Марица. Досега те не са получили отговор, макар че с настояването им са сезирани също регионалният шеф на Пловдив и министърът на труда и обществената политика.

" В случай, че държавното управление не извърши тези ограничения, Съдът в Страсбург ще откри нарушаване на член 34 от Конвенцията за правата на индивида ", акцентират от БХК.

Ромите от Войводиново бяха изгонени от жителите на селото, откакто на 6 януари командосът Валентин Димов беше пребит поради направена забележка на пътя. Случаят ускори напрежението сред българи и роми, стигна се и до намесата на локалната власт и срутване на противозаконни постройки.

На съвещание на общинския съвет на Марица през февруари беше взето решение изгонените роми да бъдат настанени в общински жилища в пловдивския кв. " Столипиново ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР