Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) реши днес, че

...
Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) реши днес, че
Коментари Харесай

ЕСПЧ осъди Турция за нарушение на правата на журналистите в страната

Европейският съд по правата на индивида (ЕСПЧ) реши през днешния ден, че Турция е нарушила отбраната на свободата на словото и нелегално е арестувала 10 публицисти и управителни шефове на вестник, критикуващ държавното управление през 2016 година Десетимата са работели за опозиционния ежедневник „ Джумхюриет “, един от най-старите вестници в Турция, и са били задържани след поредност от публикации и изявления в обществените медии, критикуващи държавната политика. Групата беше упрекната в разпространение и разпространяване на агитация от името на " терористични организации ", в това число неразрешената Кюрдска работническа партия (ПКК), посочена като терористична формация от Анкара и нейните западни съдружници.
Арестът им пристигна единствено месеци след несполучливия прелом против президента Реджеп Тайип Ердоган, който в отговор предприе репресии против опозицията.
Задържаните публицисти подадоха разнообразни молби за освобождение, само че всички бяха отхвърлени от турските съдилища. Един от групата бе арестуван за 16 месеца, различен за повече от 14 месеца, един за близо 9 месеца, а останалите за повече от 7 месеца, означи съдът за правата в Страсбург. „ Решенията на националните съдилища, с които се отрежда първичното и продължаването на предварителното задържане на жалбоподателите, са били учредени на просто съмнение, което не е било на нужното равнище на аргументираност “, постановиха съдиите. Те постановиха, че арестуваните са упражнявали правото си на независимост на словото, не са подкрепяли или пропагандирали потреблението на принуждение и няма доказателства, че са желали да допринесат за задачите на която и да е терористична формация.
Седемте съдии, в това число един от Турция, взеха решение единомислещо, че Анкара е нарушила правото на групата на независимост и сигурност според Европейската спогодба за правата на индивида, както и правото им на независимост на словото. Двама от арестуваните публицисти обявиха, че решението на съда не е стигнало задоволително надалеч. „ Очаквам опрощение “, написа в Туитър Муса Карт, прочут карикатурист, някогашен публицист в „ Джумхюриет “. Също в Туитър Мурат Сабунчу, някогашен публицист във вестника, съобщи: " Наш дълг е да пожелаваме независимост освен за себе си, само че и за всички, които са били подложени на неправда ".
Съдът осъди Турция да заплати вреди в размер на 16 000 евро на всеки от жалбоподателите.
Турция се счита за една от водещите в затварянето на публицисти в света страни и е класирана на 154 от 180 страни по Индекса за независимост на печата на „ Репортери без граници “. Страната попада под юрисдикцията на Европейски съд по правата на човека като член на Съвета на Европа, водещата организация за правата на индивида на континента. 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР