Eвропейският съд по правата на човека е създаден на 1

...
Eвропейският съд по правата на човека е създаден на 1
Коментари Харесай

На днешния ден създават Европейски съд по правата на човека

Eвропейският съд по правата на индивида е основан на 1 ноември 1998 година Той заседава в Страсбург, Франция. Правораздавателната институция е орган към Съвета на Европа и нейната пълномощия се популяризира върху всички страни - членки на Европейски Съюз, утвърдили Европейската спогодба за отбрана правата на индивида и главните свободи. Съдът замества съществуващите механизми, които включват Европейската комисия по правата на индивида, основана през 1954 година, и Европейския съд по правата на индивида, основан през 1959 година

Съдиите сега са 47. Всеки от тях е определен от името на една от договарящите се страни от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа. Предполага се, че съдиите са по-скоро безпристрастни арбитри, в сравнение с ревностни представители на своята страна. Избират се за шестгодишен мандат и могат да бъдат преизбирани.

Жалбите за нарушавания от страна на страните членки се подават в Страсбург. Едно от последните нашумели каузи е за Синята къща в Стария град. Наследниците на парцела завоюваха делото против страната поради отхвърли на българския съд да им бъдат възобновени правата на благосъстоятелност върху къщата. Съдът присъжда обезщетение, само че не връща парцела.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР