Европейският пазар на електроенергия няма нужда от коренно преустройство, но

...
Европейският пазар на електроенергия няма нужда от коренно преустройство, но
Коментари Харесай

Европейският пазар на електричество няма нужда да бъде преустройван

Европейският пазар на електрическа енергия няма потребност от радикално преустрояване, само че политическите водачи ще би трябвало да плануват повече ограничения в поддръжка на прехода към сила с по-малко наличие на въглерод и за отбрана на потребителите от високите цени. Това съобщи европейската Агенция за съдействие сред регулаторите на сила - АСРЕ (ACER), представена от Ройтерс.

Европейските цени на силата доближиха върхове тази година след нахлуването в Украйна на войските на Русия - най-големият снабдител на газ в Европа. Тази инвазия беше осъществена след неколкомесечно повишаване на цените на газа, провокирано от мощното търсене след икономическото възобновяване от пандемията от ковид и засилващите се безпокойства за съветските доставки.

В отговор предходната година Европейската комисия изиска АСРЕ да направи оценка на действието на европейския пазар на електричество.

АСРЕ е на мнение, че сегашната организация на пазара на едро на електричество подсигурява ефикасно електроснабдяване при релативно естествени пазарни условия, отговори организацията в оповестен през днешния ден отчет. Според нея настоящето положение на пазара би трябвало да бъде непокътнато.

Регулаторите са на мнение, че вместо да подхранват енергийната рецесия, сегашните пазарни правила са съдействали за намаляване на резултата - да вземем за пример, позволявайки на Белгия и на Франция да внасят повече електричество, с цел да се избегне дефицит при възможни повреди в атомните централи.

АСРЕ декларира, че в по-дългосрочен проект ще бъдат нужни усъвършенствания, с цел да може системата да поддържа създаването на възобновимите сили, нужни, с цел да може Европейски Съюз да реализира задачата си за нулеви излъчвания до 2050 г.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР