Европейският парламент ще гласува във вторник резолюция, в която се

...
Европейският парламент ще гласува във вторник резолюция, в която се
Коментари Харесай

ЕП ще призове София и Букурещ да бъдат приети в Шенген

Европейският парламент ще гласоподава във вторник резолюция, в която се планува да призове България и Румъния да бъдат признати в Шенген до края на годината. В текста се прецизира, че инспекциите по вътрешните граници на двете страни следва да отпаднат от началото на идната година.

Очаква се Екологичен потенциал да приветства това, че София и Букурещ поканиха нова задача на Европейски Съюз за инспекция на положението на външните граници, макар че готовността им за присъединение към Шенген бе оценена позитивно още през 2011 година. Както Българска телеграфна агенция заяви, чешкото председателство на Съвета на Европейски Съюз изрази желание да сложи въпроса на гласоподаване през декември.

В сряда евродепутатите ще се произнесат по новите отчети на Европейската комисия за напредъка на страните от Западните Балкани и Турция по пътя към Европейски Съюз. Очаква се те да приветстват формалното начало на договарянията за присъединение с Република Северна Македония и Албания, и да призоват за отпадане на визите за жителите на Косово. Евродепутатите евентуално ще призоват Сърбия да се съобрази със глобите на Европейски Съюз против Русия, се отбелязва в известие на Екологичен потенциал.

Във вторник евродепутатите ще разискват последствията от войната в Украйна, в това число в областите на енергетиката и миграцията. Предвиден е също спор за отбраната на европейската енергийна инфраструктура след саботажа на газопровода " Северен поток ".
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР