Европейският парламент, Съветът и Европейската комисия постигнаха политическо съгласие по

...
Европейският парламент, Съветът и Европейската комисия постигнаха политическо съгласие по
Коментари Харесай

Постигнато е политическо съгласие за засилване на киберсигурността в Европа


Европейският парламент, Съветът и Европейската комисия реализираха политическо единодушие по Акта за киберсигурността, с който се ускорява мандатът на Агенцията на Европейски Съюз за киберсигурност (Агенцията на Европейския съюз за киберсигурност, ENISA), с цел да се оказва по-добра поддръжка на страните членки в битката против заканите за киберсигурността и хакерските атаки. С Акта също по този начин се открива рамка на Европейски Съюз за узаконяване във връзка с киберсигурността, с която се ускорява киберсигурността при онлайн услугите и потребителските устройства.

Комисар Мария Габриел, отговаряща за цифровата стопанска система и цифровото общество, съобщи:„ Засилването на киберсигурността в Европа и повишението на доверието на жителите и предприятията в цифровото общество са главен приоритет за Европейския съюз. Такива тежки произшествия като WannaCry и NotPetya послужиха като като пробуждащ сигнал, защото демонстрираха високата цена на евентуалните последствия от огромни кибернетични офанзиви. С оглед на това аз мощно имам вяра, че с постигнатата довечера договореност ще се усъвършенства цялостната сигурност на Съюза и ще се окаже поддръжка за конкурентоспособността на предприятията “.

Предложен през 2017 година като част от широкообхватен набор от ограничения за справяне с хакерски атаки и за създаване на висока киберсигурност в Европейски Съюз, Актът за киберсигурността включва:

- непрекъснат мандат за Агенцията на Европейски Съюз за киберсигурност — ENISA

- по-солидна основа за ENISA в новата рамка за узаконяване във връзка с киберсигурността.

С Акта за киберсигурността също по този начин се основава рамка за годни в целия Европейски Съюз европейски документи за киберсигурност за артикули, процеси и услуги. Става въпрос за първа по рода си стъпка, доколкото това е първият законодателен акт за вътрешния пазар, с който се поема предизвикването посредством тези документи да се усъвършенства сигурността на обвързваните с интернет артикули, на устройствата от „ интернет на нещата “ и на сериозната инфраструктура.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР