Европейският парламент съобщи, че предава на съд Европейската комисия заради

...
Европейският парламент съобщи, че предава на съд Европейската комисия заради
Коментари Харесай

ЕП предава ЕК на съд заради визите за САЩ

Европейският парламент заяви, че предава на съд Европейската комисия поради неналичието на визова взаимност със Съединени американски щати, съобщи Българска телеграфна агенция от Брюксел.

Решението е подписано от ръководителя на Екологичен потенциал Давид Сасоли след мнение на парламентарната правна комисия.

Екологичен потенциал подвежда Европейска комисия под отговорност пред Съда на Европейски Съюз за това, че не е съумяла да предприеме дейности в законния период. По-рано Екологичен потенциал одобри две резолюции по този въпрос, като предходната година настоя Европейска комисия да предложи връщане на визите за жителите на Съединени американски щати поради това, че Вашингтон изисква визи за жители на България, Хърватия, Кипър и Румъния.

Това, че така наречен визова взаимност не е реализирана, бе открито от Европейска комисия през 2014 година. През 2016 година изтече срокът, в който комисията трябваше да предложи връщане на визовия режим. Ако бе спазила закона, Европейска комисия трябваше да предложи визите да бъдат върнати краткотрайно, за период от 12 месеца.

Комисията посочи неколкократно, че не съблюдава закона поради продължаващите договаряния с Вашингтон и поради опасения, че връщането на визите би донесло повече вреди, в сравнение с изгоди.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР