Европейският парламент призова Международния наказателен съд в Хага (МНС) да

...
Европейският парламент призова Международния наказателен съд в Хага (МНС) да
Коментари Харесай

ЕП призова Международния наказателен съд да издаде заповед за арест на Лукашенко

Европейският парламент прикани Международния углавен съд в Хага (МНС) да издаде заповед за арест на Александър Лукашенко. В резолюцията, която гласоподаваха депутатите, се показва, че той взе участие във войната против Украйна дружно с Владимир Путин. Също по този начин той е съизвършител в извеждането на деца от окупираните от Русия украински територии, се споделя в текста на резолюцията, оповестява.

Европейският парламент изрично „ осъди присъединяване на режима на Лукашенко в съветската война против Украйна, както и подбуждането към ненавист, дезинформация и агитация, повтаряйки войнствената изразителност на Москва. Осъди и всеобщото доставяне на муниции и военно съоръжение за режима на съветските агресори, по-специално производството на аварийни елементи за съветската войска, както и разполагането на съветски войски в Беларус. "

Депутатите от Европейски Съюз означиха също, че допускайки неоправданата нападателна война на Русия против Украйна, режимът на Лукашенко стана съизвършител в закононарушенията, осъществени от Русия. Това постанова отговорност за разрушенията и вредите, породени на Украйна. В резолюцията си те прибавиха, че специфичен интернационален арбитражен съд " би трябвало да има пълномощия да проверява закононарушенията освен на Путин и съветското политическо и военно управление, само че и на управлението на Беларус ".

Докладът също по този начин показва Лукашенко като съизвършител в насилственото извеждане на повече от 2150 деца, в това число сираци, от окупираните от Русия украински райони. Те са отвеждани в по този начин наречените здравни лагери в Беларус, където „ са подложени на русификация и идеологическа индоктринация “. Европейският парламент държи Лукашенко виновен за тези военни закононарушения по същия метод като Владимир Путин и детския омбудсман Мария Лвова-Белова. „ Следователно призоваваме МНС да обмисли издаването на сходна интернационална заповед за арест на Лукашенко “, се споделя в документа.

На 17 март Международният углавен съд в Хага издаде заповед за арест на съветския президент Владимир Путин, както и на комисаря по правата на детето при президента на Руската федерация Мария Львова-Белова. Това решение е взето по отношение на вероятната отговорност за военното закононарушение за нелегално депортиране на деца от Украйна.

Превод: Faktor.bg
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР