Европейският парламент призова държавите-членки на ЕС да ограничат изпирането на

...
Европейският парламент призова държавите-членки на ЕС да ограничат изпирането на
Коментари Харесай

Евродепутатите настояват за край на златните визи, посочиха данъчните убежища в ЕС

Европейският парламент прикани държавите-членки на Европейски Съюз да лимитират изпирането на пари в блока, като прекратят стратегиите за продажба на визи и паспорти, макар че стягането на разпоредбите може да аргументи стопански вреди, написа Reuters.
Препоръката е част от праволинеен отчет, който показва 7 страни от Европейски Съюз като данъчни убежища: Люксембург, Кипър, Ирландия, Малта, Унгария, Белгия и Нидерландия.
Документът е резултат от едногодишна работа на парламентарната комисия по финансовите закононарушения и укриването на налози. Докладът към този момент е признат от цялото заседание, което ускорява политическата му тежест, макар че остава доброволен.
Евродепутатите обявиха, че страните от Европейски Съюз би трябвало да " преустановят " допустимо най-скоро всички съществуващи схеми за продажба на поданство и разрешителни за престояване на богати чужденци. В момента 20 от 28-те държави-членки на Европейски Съюз имат сходни стратегии.
Икономическите преимущества на тези схеми " не компенсират сериозните опасности, свързани със сигурността, прането на пари и укриването на налози ", се споделя в резолюцията, като се повтарят заключенията на отчет на Европейската комисия от януари.
Според някои обаче прекратяването на стратегиите ще заплаши жизненоважни вложения в " периферните стопански системи ".
Законодателите поддържаха предизвестията на Комисията по отношение на рисковете, свързани основно с стратегиите на Малта и Кипър.
" Добра първа стъпка за битка с изпирането на пари в границите на Европейски Съюз би била да се отървем от така наречен " златна виза ", която е врата за пране на пари и проведена престъпност ", сподели Маркус Фербер, началник на консервативната група в парламентарната икономическа комисия.
Евродепутатите приканиха и за основаването на европейска финансова полиция, която да се опълчи на изпирането на доходи от незаконни действия, които съгласно тях възлизат на 110 милиарда евро годишно в Европейски Съюз.
Те желаят да се вкарат по-строги правила и контрол за битка с изпирането на пари на фона на поредицата кавги, които засегнаха няколко банки, изтъквайки пропуски в европейското законодателство.
Членовете на Екологичен потенциал приканват Еврокомисията да направи оценка на рисковете, свързани с прането на пари, подбудени от правни договорености като сдружения със специфична цел и не-благотворителни целеви тръстове, изключително във Англия и нейните отвъдморски територии.
Като цяло те упорстват за по-строги правила на Европейски Съюз против укриването на налози и избягването на налози, заявявайки, че блокът би трябвало да се опълчи на тези практики в задграничните данъчни убежища, както и в седемте страни от Европейски Съюз, които „ улесняват агресивното данъчно обмисляне “.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР