Европейският парламент прие днес на първо четене законопроекта за свобода

...
Европейският парламент прие днес на първо четене законопроекта за свобода
Коментари Харесай

ЕП прие на първо четене законопроекта за свобода на европейските медии

Европейският парламент одобри през днешния ден на първо четене законопроекта за независимост на медиите в Европейски Съюз. С 448 гласа " за ", 102 " срещу " и 75 въздържали се Екологичен потенциал настоя страните в Европейски Съюз да обезпечат медиен плурализъм и да пазят независимостта на медиите от държавна, политическа, икономическа или друга интервенция, се показва в известие на институцията.

Евродепутатите чакат бъдещото законодателство да забрани всички типове интервенция в публицистичните решения, да се предотврати упражняването на външен напън над публицистите, в това число във връзка с тайната на техните източници. Според Екологичен потенциал не би трябвало да се разрешава достъп до криптирано наличие на електронните устройства на публицистите и следенето им с шпионски програмен продукт. Според евродепутатите потреблението на подобен програмен продукт може да бъде целесъобразно единствено като " последна мярка " в някои случаи, в случай че има предписание от самостоятелен правосъден орган по следствие на тежко закононарушение като тероризъм или трафик на хора.

Екологичен потенциал чака всички медии да оповестяват данни за структурата на своята благосъстоятелност. Според евродепутатите е належащо медиите и онлайн платформите и търсачките да оповестяват за средствата, които получават от държавна реклама, както и за поддръжка от бюджета и от задгранично финансиране.

Екологичен потенциал приканва за ограничения, тъй че премахването на онлайн наличие да не оказва негативно влияние върху свободата на медиите. Според евродепутатите онлайн платформите следва да разграничават самостоятелните медии от източници на информация, които не са самостоятелни. Екологичен потенциал поддържа опцията медиите първо да бъдат известени 24 часа преди тяхно наличие да бъде свалено от интернет, с цел да могат да отговорят. Ако след този период платформата към момента е на мнение, че медийното наличие не дава отговор на нейните общи условия, тя ще може да пристъпи към заличаване, ограничение на наличието или третиране на случая до националните регулаторни управляващи, които би трябвало бързо да вземат окончателното решение. Ако доставчикът на медийни услуги е на мнение, че решението на платформата не е задоволително обосновано и накърнява свободата на медиите, той следва да има право да предприеме извънсъдебно споразумяване на разногласието, съгласно Екологичен потенциал.

Подкрепеният в началото законопроект планува също страните от Европейски Съюз да обезпечават на публичните медии уместно, стабилно и предвидимо дългогодишно финансиране. За да не изпадат медиите според от държавната реклама, евродепутатите оферират една медия или търсачка да не може да получава повече от 15 на 100 от общата държавна медийна реклама. Друго предложение е индикаторите за разпределение на бюджетни средства за медиите да бъдат общодостъпни. Според евродепутатите има потребност да бъде основан самостоятелен Европейски съвет за медийни услуги.

След приемането на днешното мнение на Екологичен потенциал следва да стартират договарянията със Съвета на Европейски Съюз и Европейската комисия, се отбелязва в известието.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР