Европейският парламент подкрепи нов закон, който забранява пластмасови изделия предназначени

...
Европейският парламент подкрепи нов закон, който забранява пластмасови изделия предназначени
Коментари Харесай

ЕП забранява пластмасовите изделия за еднократна употреба от 2021 г.

Европейският парламент поддържа нов закон, който не разрешава пластмасови произведения предопределени за еднократна приложимост, като чинии, принадлежности, сламки и клечки за уши. 560 евродепутати гласоподаваха в интерес на съглашението с министрите на Европейски Съюз, против 35 „ срещу “ и 28 „ въздържал се “, оповестиха от Екологичен потенциал.
Следните артикули ще бъдат неразрешени в Европейски Съюз до 2021 година: Прибори за еднократна приложимост (вилици, ножове, лъжици и пръчици за хранене); пластмасови чинии за еднократна употреба; пластмасови сламки; направени от пластмаса клечки за уши, пластмасови дръжки за балони; оксоразградими пластмаси и съдове за храна, както и чашки направени от експандиран полистирен.

Държавите членки ще би трябвало да доближат задачата от 90% за събиране на пластмасови шишета до 2029 година, като пластмасовите шишета би трябвало да бъдат с най-малко 25% рециклирано наличие до 2025 година и 30% до 2030 година, добавя Българска национална телевизия.

Споразумението също ускорява използването на правилото „ замърсителят заплаща “, по-специално за тютюна, като вкарва разширена отговорност за производителя. Този нов режим ще се ползва също по този начин за риболовните приспособения, като подсигурява, че производителят, а не риболовците, поема разноските за събирането на изгубените в морето мрежи.

И най-после, законодателството постановява, че етикетирането по отношение на негативните последствия върху околната среда от изхвърлянето на пластмасови цигарени филтри на улицата, както и за други произведения като пластмасови чашки, мокри кърпички и хигиенични артикули, би трябвало да бъде наложително.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР