Европейският парламент одобри по-строги мерки на ЕС за борба с

...
Европейският парламент одобри по-строги мерки на ЕС за борба с
Коментари Харесай

Идва ли край на бързата мода в ЕС?

Европейският парламент утвърди по-строги ограничения на Европейски Съюз за битка с несъразмерното произвеждане и ползване на текстил Текстилните артикули би трябвало да устоят по-дълго и да бъдат по-лесни за повторна приложимост, ремонт и преработване, желаят евродепутатите Екологичен потенциал с апел за възбрана за заличаване на непродадени и върнати текстилни стоки
В четвъртък Европейският парламент (ЕП) гласоподава с 600 гласа " за ", единствено 17 " срещу " и 16 " въздържал се ". Законодателният орган на блока приканва текстилните артикули, продавани в Европейски Съюз, да бъдат по-издръжливи, по-лесни за повторна приложимост, ремонт и преработване. Тяхното произвеждане би трябвало да зачита човешките, обществените и трудовите права, околната среда и хуманното отношение към животните по цялата верига на доставки. Евродепутатите също желаят ограничения на Европейски Съюз и на национално равнище да сложат завършек на " бързата мода ".
Европейският парламент утвърди по-строги ограничения на Европейски Съюз за битка с несъразмерното произвеждане и ползване на текстил Текстилните артикули би трябвало да устоят по-дълго и да бъдат по-лесни за повторна приложимост, ремонт и преработване, желаят евродепутатите Екологичен потенциал с апел за възбрана за заличаване на непродадени и върнати текстилни артикули
В четвъртък Европейският парламент (ЕП) гласоподава с 600 гласа " за ", единствено 17 " срещу " и 16 " въздържал се ". Законодателният орган на блока приканва текстилните артикули, продавани в Европейски Съюз, да бъдат по-издръжливи, по-лесни за повторна приложимост, ремонт и преработване. Тяхното произвеждане би трябвало да зачита човешките, обществените и трудовите права, околната среда и хуманното отношение към животните по цялата верига на доставки. Евродепутатите също желаят ограничения на Европейски Съюз и на национално равнище да сложат завършек на " бързата мода ".

Според някои изследвания в света. Потребителите купуват над 80 милиарда нови облекла всяка година, които носят все по-кратко време и заменят с нови, като към този момент доста дребна част от тях са от естествени материали, които се разграждат. Голямата част са синтетични тъкани, които приключват в големи текстилни - постоянно нерагламентирани, сметища, а влакната им в последна сметка.

Екощетите при производството на облекла също са доста огромни - за един чифт общоприети дънки са нужни до 10 000 л вода, колкото консуимира един българин за 100 дни. А по-често отпадъчните води на промишлеността, които са цялостни с токсични оцветители, не се пречистват преди да бъдат изхвърлени в околната среда. Текстилната индустрия употребява и мощно токсични химикали и тежки метали на разнообразни стадии от процеса. Ииндустрия има и огромен резултат и върху качеството на въздуха, а проблемите с евтината работна ръка в страни от третия свят и неприятните условия на труд пък е напълно обособен аспект. Какво одобриха евродепутатите В четвъртък, 30 май, деня на 10-ата годишнина от рухването на шивашката фабрика Rana Plaza в Бангладеш, която умъртви 1134 души, Европейския парламент гласоподава съвсем единомислещо законодателството си за резистентен текстил. Председателят на Екологичен потенциал Роберта Мецола разяснява, че това злополучие е сигнал за пробуждане за западния свят, в това число Европейския съюз, който носи отговорността да " поеме следствията от слагането на потребителските желания за обилие и досегаемост пред умереността и устойчивостта ".
Реклама
Около 300 милиона души по света са включени в дизайна, производството, дистрибуцията и търговията на дребно на текстилни артикули. Между 1.7 и 2.5 трилиона $ е оценката на приходите на стилната промишленост за 2021 година съгласно два самостоятелни отчета на Euromonitor и McKinsey, като прогнозите са за в допълнение повишаване. Тези числа са разумни поради обстоятелството, че

В тази връзка, не е изнендат че т екстилната индустрия е четвъртият по величина консуматор на първоначални първични материали и вода и петият по величина производител на излъчвания на парникови газове, което я прави основен бранш в прехода за по-устойчива и зелена стопанска система в Европейски Съюз.

Според Европейския парламент потребителите би трябвало да имат повече информация, с цел да създадат резистентен избор, и приканва за възбрана на унищожаването на непродадени и върнати текстилни артикули . " Унищожаването на непродадени потребителски артикули, като текстил и обувки, от стопански оператори се трансформира в необятно публикуван екологичен проблем в целия съюз, по-специално заради бързото повишаване на онлайн продажбите ", разясняват и от комисията. " Това се равнява на загуба на скъпи стопански запаси, защото стоките се създават, транспортират и по-късно се унищожават, без въобще да бъдат употребявани по предопределение ", допълват и от комисията.

Евродепутатите също желаят ясни правила за прекъсване на " green washing " -a от страна на производителите, да вземем за пример посредством настоящата законодателна работа, обвързвана с
Реклама
Законодателите на Европейски Съюз желаят още идното преразглеждане на Рамковата инструкция за отпадъците да включва съответни обособени цели за попречване, събиране, повторна приложимост и преработване на текстилни боклуци. Те приканват Комисията да започва самодейността за попречване и минимизиране на изпускането на микропластмаси и микрофибри в околната среда , без в допълнение закъснение. И за резултатите от него Някои страни членки към този момент са въвели закони на национално равнище, предотвратяващи унищожаването на непродадени потребителски артикули и в случай че това не се случи и на равнище Европейски Съюз, рискуват да изкривят пазара, твърди комисията в своето предложение.

Докладчикът за досието в европарламента Делара Буркхард (S&D, DE) сподели, че потребителите сами не могат да реформират международния текстилен бранш посредством своите привички за покупка. " Ако позволим на пазара да се саморегулира, оставяме вратата отворена за модел на бърза мода, който експлоатира хората и ресурсите на планетата. Европейски Съюз би трябвало законово да задължи производителите и огромните фешън компании да работят по-устойчиво. Хората и планетата са по-важни от облагите на текстилната промишленост ", сподели тя преди гласуването. " Бедствията, които се случиха в предишното, като колапса на фабриката Rana Plaza в Бангладеш, възходящите текстилни сметища в Гана и Непал, нечистата вода и микропластмасата в нашите океани демонстрират какво се случва, когато не следваме този принцип. Чакахме задоволително дълго - време е да създадем смяна! ", разяснява още евродепутатката.

Йона Попеску от неправителствената организация " Екологична коалиция за стандарти " споделя пред BBC, че поддържа предлагането на комисията и че новите правила ще спомогнат за по-дълъг витален цикъл на облеклата и тяхната повторна приложимост вместо обличането им по един път и захвърлянето им. " Новите условия ще забавят " бързата мода " налагайки нови правила за текстила на европейските пазари ", добавя тя. Това ще даде допълителен тласък и благоприятни условия за работа за магазините втора употреба.

Тамара Чинчик от мозъчния концерн за стилната промишленост, Fashion Round Table също споделя, че европейската тактика може да има револвиращ резултат и в други страни, като Европа може да подтиква и производители от Англия да се ориентират към по-екологично произвеждане в стилната промишленост.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР