Европейският парламент обсъжда избора на Мартин Зелмайер за генерален секретар

...
Европейският парламент обсъжда избора на Мартин Зелмайер за генерален секретар
Коментари Харесай

Невиждан скандал в ЕК заради чудовището на Юнкер

Европейският парламент разисква избора на Мартин Зелмайер за общоприет секретар на Европейската комисия. Той е началник на кабинета на Юнкер и е определян от наблюдаващите като “сивият кардинал”.

Всичко стартира на 21 февруари с назначението на така наречен "сив кардинал " в Комисията и началник на кабинета на Жан-Клод Юнкер. Мартин Зелмайер е прочут и с прозвищата “Чудовището на Юнкер” и “Распутин на Брюксел”.

Александър Италианер (Холандия) се пенсионира предварително, с което освободи длъжността на генералния секретар.

Процедурата провокира огромен скандал и отвращение измежду водещите европейски медии, които го дефинираха като “преврат в Комисията”, "калинка в системата” и “пост по размер ", с който се връзват ръцете на всеки идващ ръководител на Европейска комисия след Юнкер.

Темата в дневния ред на съвещанието е озаглавена "Политика на етично държание на Европейска комисия и изключително назначението на генералния секретар ". Това до момента е най-тежкият трус в комисията под председателството на Юнкер, чийто мандат изтича през октомври следващата година.

Някои евродепутати желаеха главата на Зелмайер, а съвсем всички политически обединения в Европарламента заподозряха корист и провокираха следствие.

От името на Комисията назначението ще оправдава комисарят Гюнтер Йотингер. Ако депутатите не останат задоволени от неговите пояснения, специалисти в Брюксел плануват оставка на Зелмайер, която може да повлече и Юнкер.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР