Европейският парламент инициира проверка на 5 държави от ЕС, сред

...
Европейският парламент инициира проверка на 5 държави от ЕС, сред
Коментари Харесай

Шпионски скандал: ЕП проверява 5 страни от ЕС за незаконно подслушване

Европейският парламент инициира инспекция на 5 страни от Европейски Съюз, измежду които Гърция и Унгария, поради данни за нелегално подслушване на публицисти, политици и предприемачи. Специална комисия се занимава с този проблем, като става въпрос за всеобщо подслушване на телефони посредством две софтуерни стратегии.

Петте държави-членки на Европейски Съюз се ревизират от специфична комисия на Европейския парламент, наречена PEGA, която проверява шпионския програмен продукт Пегас и други сходни, употребявани за наблюдаване на хора, считани за „ неуместни “. Доклад, чийто вид не е финален, упреква някои страни от Съюза в „ безмълвие “. Докладчикът Софи ин`т Велд подлага на критика националните държавни управления за незадоволително съдействие.
В една народна власт слагането на хора под наблюдаване би трябвало да е изключение и да се прави при ясни правила. Не би трябвало да се позволява корист с такива лица за политически или партийни цели или за оставане на власт, манипулиране на избори или прикриване на корупция. Много съм ядосана на европейските държавни управления.
Софи ин`т Велд, докладчик по шпионския скандал

В Гърция шпионажът придобива все по-тревожни контури: персоналните телефони на десетки видни политически фигури, публицисти и предприемачи са били подслушвани с различен шпионски програмен продукт – Predator. Сред жертвите му е проверяващият публицист Танасис Кукакис, която счита, че тази активност е нездравословна за всяка народна власт.
Убедени сме, че рано или късно гръцкото правораздаване ще успее да документира, да ревизира и упрекна тези лица, които имат вяра, че следенето и намесата в персоналния и професионалния живот на хората е просто игра.
Танасис Кукакис, проверяващ публицист

Окончателният отчет на комисията PEGA ще бъде показан скоро, след включване на промените от всички политически групи в Екологичен потенциал. Случаите на шпионаж включват още каталанга, интервенция, целяща да държи под надзор сепаратистите в Каталуния, и наблюдението посредством Пегас на съперници на държавното управление на Орбан в Унгария.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР