Европейският парламент гласува България и Румъния да влязат в Шенген

...
Европейският парламент гласува България и Румъния да влязат в Шенген
Коментари Харесай

ЕП гласува за влизане на България и Румъния в Шенген до края на годината

Европейският парламент гласоподава България и Румъния да влязат в Шенген до края на 2023 година, заяви Екологичен потенциал на формалния си уебсайт.

Евродепутатите приканват Съвета да утвърди присъединението на Румъния и България към Шенгенското пространство за свободно пътешестване до края на 2023 година

Парламентът акцентира, че и двете страни към този момент са изпълнили нужните условия, с цел да бъдат признати в Шенген в резолюция, призната в сряда с 526 гласа „ за “, 57 гласа „ срещу “ и 42 „ въздържал се “. Решението на Съвета да отхвърли кандидатурата на двете страни за Шенген през декември 2022 година „ без да показа каквато и да е правна аргументация, обвързвана с критериите за присъединение “, е почтено за жалост, сподели Народното събрание. Разширяването на Шенгенското пространство е в интерес на Европа.

Евродепутатите подчертаха още, че всички страни-членки на Европейски Съюз имат право да влязат в Шенгенската зона, откакто изпълнят условията.

Фактът, че Румъния и България към момента са отвън зоната за безвизово пътешестване, обременява обществено и стопански бизнеса и популацията на двете страни. Това е въпрос на битка с дискриминирането и определяне на равнопоставеност, защото жителите на България и Румъния са изправени пред спомагателни разноски, бюрократични компликации и други проблеми, когато пътуват спрямо сътрудниците си - членки на Шенген.

Закъсненията на граничните пунктове, с които се сблъскват румънци и българи, могат да продължат от няколко часа до даже ден, в съпоставяне със приблизително 10 минути без вътрешни гранични инспекции, което също утежнява изискванията на работа на водачите на камиони.

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР