Европейският парламент даде окончателното си одобрение за по-амбициозните зелени цели

...
Европейският парламент даде окончателното си одобрение за по-амбициозните зелени цели
Коментари Харесай

ЕП одобри амбициозните ВЕИ цели до 2030 г.

Европейският парламент даде окончателното си утвърждение за по-амбициозните зелени цели на Европейски Съюз. Те целят поощряване на потреблението на възобновими енергийни източници в енергийния микс на блока, още една стъпка за ускорение на зеления преход от изкопаемите горива.

До 2030 година страните от Европейски Съюз ще се ангажират да доставят 42.5% от силата си от възобновими източници като вятър и слънце, с евентуално нарастване до 45%. Настоящата цел на Европейски Съюз до 2030 година е дял на възобновима сила от 32%.

Законопроектът бе признат с огромно болшинство - 470 депутати гласоподаваха " за ", 120 " срещу " и 40 " въздържал се ". Сега документът се нуждае единствено от публично утвърждение от страните членки, с цел да влезе в действие. Актуализацията на зелената упоритост е в сходство със Зелената договорка и проекта REPowerEU.

Преговорите по по-високата зелена цел вървяха мъчно сред държавните управления на страните от Европейски Съюз и си осигуриха поддръжка едвам, откакто Франция завоюва отделянето на нуклеарната сила - която е нисковъглеродна, само че не е възобновима. Франция споделя, че прекосяването на Европа към зелена сила ще изисква водород, създаден както от възобновими, по този начин и от нуклеарни източници, а законите на Европейски Съюз би трябвало да поддържат и двете.

Законодателството също по този начин ще форсира внедряването на слънчеви панели и вятърни мощности, защото националните държавни управления ще би трябвало да издадат позволения за нови съоръжения за възобновими източници в границите на 12 месеца, в случай че те са ситуирани в „ предпочитаните зони “, гарантиращи в същото време отбрана на природата. Извън тези зони процесът не би трябвало да надвишава 24 месеца.

Емисиите на парникови газове от транспортния бранш би трябвало да бъдат понижени с 14.5% до 2030 година посредством потреблението на възобновими енергийни източници - посредством потребление на по-модерни биогорива и увеличение на квотата за възобновими горива като водород.

Европейски Съюз се сбогува с изкопаемите горива в нашия енергиен микс. Енергийната рецесия сподели, че би трябвало да бъдем изцяло самостоятелни от петрола и газа, изключително от Русия “, сподели евродепутатът от " Зелените " Виле Нийнистьо.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР