Публикуваха стенограмата от заседанието на служебното правителство, провело се на

...
Публикуваха стенограмата от заседанието на служебното правителство, провело се на
Коментари Харесай

Вижте стенограмата от заседанието на МС, на което е взето решението за създаване на болница „Мама и аз“

Публикуваха стенограмата от съвещанието на служебното държавно управление, провело се на 30 април т.г., на което бе взето решението за основаване на частна детска болница „ Мама и аз “. Документът е оповестен през днешния ден и е обществено наличен на Правно-информационната система на Министерския съвет тук.

От стенограмата е видно, че решението е втора точка от дневния ред, а по него рапортува служебният министър на опазването на здравето Галя Кондева. След това е признато без служебният министър председател и другите министри да изразят съображения по него.

Хронология на събитията

След реакции на институции, политически партии и неправителствени организации служебният министър председател Димитър Главчев разпореди решението за градеж на частна многопрофилна болница „ Мама и аз “ да бъде анулирано ден, откакто бе признато. Ще бъде потърсена отговорност от хората, внесли решението за разглеждане от Министерския съвет, бе записано в известието, публикувано от държавната пресслужба.

В него се посочваше още, че в случай че отчетът за анулация на решението не бъде подаден в същия ден от служебния министър на опазването на здравето, Главчев ще предложи на президента Румен Радев служебният министър на опазването на здравето Галя Кондева да бъде освободена от поста.

Институционални реакции

Президентът Румен Радев прикани държавното управление да премисли взетото решение за основаването на частна детска болница, а народните представители да упражнят контрола върху дейностите на изпълнителната власт, за който поеха отговорност.

Според президента по време на служебните държавни управления, за които той е носил отговорност като президент, са били „ отбити “ всички лобистки опити за приватизиране на детското опазване на здравето.

„ Служебното държавно управление с министър председател Гълъб Донев обезпечи терен за построяването на Национална детска болница, изготви обстоен организационен проект и обезпечи съдействието на Европейската капиталова банка за построяването. За страдание, след това тематиката бе пренебрегната, а днешното служебно държавно управление вместо да придвижи напред този план, способства за превръщането на една публично значима идея в частна и за затвърждаване на практиката опазването на здравето да работи на правилото на облагите, а не в социална изгода ", се показва още в позицията, публикувана от прессекретариата на президента.

Вицепрезидентът Илияна Йотова изрази изненада от взетото решение. Много държавни управления се пазеха от това да подпишат сходен контракт, нека претекстовете на Главчев са задоволително безапелационни, разяснява Йотова пред публицисти в Първомай. Тя изрази вяра, че частната болница няма да отстрани и заплаши градежа на Държавната детска болница, която генерации българи чакат.

На 30 април от Министерството на здравеопазването обявиха в позиция, че в бъдещата частна болница „ Мама и аз “ се плануват единствено 40 кревати за деца. Лечебната активност в болничното заведение ще се реализира по 39 медицински специалности, в 30 клиники и отделения, в които ще има общо 413 кревати. „ Мама и аз “ обгръща лекуване на пациенти най-вече над 18-годишна възраст, а в структурата на болничното заведение е планувано единствено едно поделение по педиатрия. Това изрично се разграничава от желанието на страната да подсигури построяването на Национална детска болница единствено за лица до 18-годишна възраст с над 400 кревати, прибавиха от пресцентъра на министерството.

Позиция на вложителя

Позиция по случая изпрати до медиите и главният вложител в плана – „ Търговска лига “. От мнението стана известно, че компанията се отхвърля от основаването на педиатрично поделение и сменя името на болничното заведение.

„ Предвид основаното обществено-политическо безпокойствие вследствие на разпространението на подправени вести и популистки мнения, вложителят „ Търговска лига “ се отхвърля от основаването на педиатрично поделение и сменя името на болничното заведение. Решението на държавното управление може единствено да бъде редактирано в този смисъл “, написа вложителят.

Според „ Търговска лига “, решението на държавното управление от 30 април т.г. за основаването на многопрофилна болница в София със единствено 40 педиатрични кревати е законосъобразно и вярно. Нито планът, нито решението за новата болница изобщо имат за цел основаването на някаква „ национална частна детска болница “.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР