Петима души са създали международна система за източване на пари

...
Петима души са създали международна система за източване на пари
Коментари Харесай

97,5 години затвор: как американски ИТ специалисти финансирали ядрената програма на КНДР

Петима души са основали интернационална система за източване на пари от американските корпорации.

Министерството на правораздаването на Съединени американски щати повдигна обвинявания против петима души за киберпрестъпления, ориентирани към финансиране на нуклеарната стратегия на Северна Корея.

От октомври 2020 година до октомври 2023 година обвинените са взели участие в акция, проведена от държавното управление на Северна Корея, за навлизане на пазара на труда в Съединени американски щати посредством измами. Целта на акцията е била да се основат източници на доходи за финансиране на нуклеарната стратегия на Северна Корея.

Арести, обвинявания и присъди

Кристина Мари Чапман и Александър Диденко бяха задържани надлежно на 15-ти май в Аризона и на 7-ми май в Полша. Министерството на правораздаването на Съединени американски щати желае изгонването на Диденко в Съединени американски щати. И двамата са упрекнати в скрит план за осъществяване на машинация против Съединени американски щати, кражба на идентичност, скрит план за пране на пари, телеграфна машинация, машинация с персонални данни и банкова машинация.

Трима други задгранични жители, известни с псевдоними (Ji Ho Han, Haoran Xu и Chunji Jing), също са упрекнати в скрит план за пране на пари.

Ако Чапман бъде приета за отговорна, тя може да получи оптималната присъда до 97,5 години затвор. Диденко е застрашен от 67,5 години, а всеки от неидентифицираните задгранични жители – от 20 години.

Измамни схеми и последствия

Според обвинителния акт Чапман е настанила компютрите на севернокорейските ИТ експерти в дома си, създавайки „ плантация за преносими компютри “, с цел да се преструва, че устройствата се намират в Съединени американски щати. Дистанционно наетите чиновници са били наети като разработчици на програмен продукт и приложения в няколко компании от класацията Fortune 500, в това число компания за галактически проучвания и защита, огромна телевизионна мрежа и софтуерна компания от Силициевата котловина.

Служителите печелели милиони долари от работата си, а Чапман обработвала заплатите им посредством финансовите си сметки. В резиденцията на Чапман са открити 60 преносимия компютър на подправени чиновници, които дружно са спечелили близо 3 млн. $.

Според Министерството на правораздаването на Съединени американски щати Диденко е управлявал онлайн платформата UpWorkSell, която е разрешавала на севернокорейците да употребяват подправени самоличности, с цел да си намерят отдалечена работа. Диденко е имал и към 871 прокси сървъра, предоставяйки сметки за три платформи за работа на свободна процедура и три разнообразни услуги за парични преводи. Диденко е взел участие в основаването на най-малко три „ ферми за преносими компютри “ в Съединени американски щати, управлявал е 79 компютъра и е получил 920 000 $ от юли 2018 година насам.

Схемата е засегнала над 60 американски жители, навредила е на повече от 300 американски компании и е основала подправени данъчни отговорности за повече от 35 американски жители, както и е генерирала минимум 6,8 млн. $ доходи за задгранични ИТ служащи. Държавният департамент на Съединени американски щати разгласи премия в размер до 5 млн. $ за информация за сътрудниците на Чапман, севернокорейски ИТ експерти и техния началник, прочут единствено като Чжунхуа

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР