Европейският лекарствен регулатор препоръча за употреба в ЕС още една

...
Европейският лекарствен регулатор препоръча за употреба в ЕС още една
Коментари Харесай

Пускат трета ваксина срещу "Омикрон", този път за най-новия

Европейският лекарствен регулатор предложи за приложимост в Европейски Съюз още една ваксина против COVID-19, приспособена към настоящия вид на вируса " Омикрон " BA.4/5, който господства сега в Европа.

Това става единствено няколко дни, откакто лекарствената организация на Европейски Съюз. От понеделник.

Най-новото попълнение, утвърдено в понеделник, е двувалентна ваксина, създадена от " Пфайзер " / " Бионтек ", която е ориентирана към истинския вариант на ковид (от Ухан) и към подвариантите BA.4/5 на " Омикрон ".

Както и предходните приспособени ваксини и тази, т.е. на хора, които към този момент са имунизирани против COVID-19 или имат и бустер против инфекцията.

Препоръката на EMA е да се разрешат имунизациите за хора на 12 и повече години. Очаква се Европейската комисия да издаде окончателното позволение за приложимост в Европейски Съюз в околните часове.

" Пфайзер " подсигурява, че новият бустер ще бъде доставен във всички европейски страни.

Докато съществуващите коронавирусни ваксини обезпечават добра отбрана против хоспитализация и гибел, тяхната успеваемост беше понижена с развиването на вируса и към този момент се счита, че те не са задоволителни за предотвратяване от заразяване.

Миналата седмица Американската администрация по храните и медикаментите (FDA) утвърди ваксини на " Пфайзер " / " Бионтех " и на " Модерна ", ориентирани към подвариантите BA.4/5 на " Омикрон ".

За приспособените ваксини BA.4/5 регулаторните данни значително се основават на лабораторни данни и данни от изпитвания, направени върху животни, написа Ройтерс.

Използването на данни от животни и лаборатории за приемане на регулаторно утвърждение за модифицирани ваксини не е без казус - това се прави постоянно за противогрипни ваксини, които се обновяват всяка година, с цел да се борят с новите разновидности на сезонния грип.

В понеделник EMA съобщи, че поддръжката й за обновената ваксина BA.4/5 на " Пфайзер " / " Бионтех " се основава частично на данни от клинични изпитвания върху хора, налични за имунизацията, съобразена с BA.1.

Европейските здравни организации предложиха приспособените ваксини първо да се слагат на уязвими и на възрастни хора преди предстоящата есенна вълна, до момента в който фабриките съумеят да произведат задоволително за всички искащи.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР