Европейският ден на правата на пациента се отбелязва от 2007

...
Европейският ден на правата на пациента се отбелязва от 2007
Коментари Харесай

Европейска харта за правата на пациента

Европейският ден на правата на пациента се отбелязва от 2007 година, когато Active Citizenship Network, дружно с организации на пациенти от всички страни на Европейския съюз, си слага за цел да разпространява Хартата на правата на пациента като мотив за информиране, разискване и предприемане на дейности за възстановяване на правата на пациентите в Европа. Всички страни-членки одобряват за база, че признават и съблюдават тези права, с цел да подсигуряват здравно обслужване и хуманно отношение с идентични стандарти в границите на Съюза.

Европейска харта за правата на пациента:

1. Право на превантивни ограничения
Всяко лице има право на подобаващи услуги, предпазващи го от заболяване.

2. Право на достъп
Всяко лице има право на достъп до здравни услуги в сходство със своите здравни потребности. Здравните услуги би трябвало да подсигуряват еднакъв достъп за всеки, без каквато и да е дискриминация от позиция на финансови запаси, местоживеене, тип на болестта или миг на достъпа.

3. Право на информация
Всяко лице има право на достъп до каквато и да е информация по отношение на неговото здравословно положение, медицинските услуги и метода на тяхното използване, както и по отношение на достиженията на научно-изследователския напредък.

4. Право на единодушие
Всяко лице има право на достъп до всяка информация, която може да му разреши да взе участие интензивно във вземането на решения за неговото здраве; тази информация е причина за всяка процедура и лекуване, в това число и за присъединяване в научни проучвания.

5. Право на свободен избор
Всяко лице има право на свободен избор сред разнообразни лекувания и реализатори на здравна помощ въз основата на съответна информация.

6. Право на загадка и конфиденциалност
Всяко лице има право на конфиденциалност във връзка с неговата персонална информация, в това число информацията за неговото здравословно положение и за вероятните диагностични или лечебни процедури, както и на отбрана на персоналната му загадка по време на осъществяване на диагностични прегледи, визити на експерти и общо здравно лечение/хирургически намеси. Всяко лице има право на свободен избор сред разнообразни лекувания и реализатори на здравна помощ въз основата на съответна информация.

7. Право на почитание към времето на пациента
Всяко лице има право да получи нужното му лекуване навреме и в границите на авансово открит период. Това право е използвано на всеки обособен стадий на лекуване.

8. Право на съблюдаване на стандартите за качество
Всяко лице има право на достъп до висококачествени здравни услуги на основата на установяване и съблюдаване на прецизни стандарти.

9. Право на сигурност
Всяко лице има право на отбрана от рискове, подбудени от неприятно функциониращи здравни услуги, здравна немарливост и неточности, както и право на достъп до здравни услуги и лекувания, покриващи условията за висок стандарт на сигурност.

10. Право на нововъведения
Всяко лице има право на достъп до иновационни процедури, в това число диагностични, в сходство с интернационалните стандарти, без значение от икономическите или финансови съображения.

11. Право на отбягване на излишно страдалчество и болежка
Всяко лице, субект има право да заобикаля, доколкото е допустимо, страданието и болката във всяка фаза на болестта си.

12. Право на самостоятелно лекуване
Всяко лице има право на диагностични или лечебни стратегии за лекуване, пригодени колкото е допустимо повече към неговите персонални потребности.

13. Право на жалване
В случай на понесени вреди всяко лице има право да подаде тъжба и да получи отговор или друга противоположна информация.

14. Право на обезщетение
Всяко лице има право на задоволително обезщетение в границите на рационален период при положение на понесена физическа, морална или психическа щета, породени от здравни услуги и лекуване.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР