„Европейският ден на донорството е нашият ден на благодарността -към

...
„Европейският ден на донорството е нашият ден на благодарността -към
Коментари Харесай

Росен Иванов: Европейският ден на донорството е нашият ден на благодарност към близките на донорите

„ Европейският ден на донорството е нашият ден на благодарността -към околните на донорите. За тяхното огромно сърце и угриженост, макар тежкия и внимателен за тях миг, в който би трябвало да вземат своето решение, с което те подаряват не просто орган, те подаряват живот. И това е най-важното, което има значение за нас - хората. " С тези думи изпълнителният шеф на Изпълнителна организация „ Медицински контрол " Росен Иванов се обърна към всички посетители и близки на донори по време на формалното отбелязване на Европейския ден на донорството във Военномедицинска академия през днешния ден.

Сред формалните посетители беше заместник-министърът на опазването на здравето доктор Бойко Пенков, който сложи едно от листенцата-символи, в респект и признателност към донорите, на „ Дървото на живота ", което е основано в памет на донорите. Тази година дървото беше допълнено с имената на трима души, дали през 2019 година късмет за втори живот на пациенти на болничното заведение.

Преди 23 години в Женева Съветът на Европа, в който членуват 47 страни, слага началото на отбелязването на Европейския ден на донорството и трансплантацията. Оттогава той се организира всяка втора събота на октомври, като хазаин е друга страна. Целта на отбелязването на Европейския ден на донорството е да притегли вниманието на гражданското общество, здравната общественост и политиците от цяла Европа към смисъла на тази животоспасяваща терапия. Денят е опция да се почетат всички донори на органи и техните фамилии, както и да се благодари на експертите по трансплантация в цяла Европа.

По традиция Военномедицинска академия изрича на този ден своята благодарност и признателност към околните на донорите и към всички екипи, които са ангажирани с трансплантационния развой.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР