Европейският бизнес, който до последния момент чакаше поне някаква сигурност

...
Европейският бизнес, който до последния момент чакаше поне някаква сигурност
Коментари Харесай

Началото на великото ограбване на Европа

Европейският бизнес, който до последния миг чакаше най-малко някаква сигурност в украинския спор, най-сетне я получи. Настъплението на въоръжените сили на Украйна на Харковския фронт, мобилизацията в Русия и най-после анексирането на окупираните от съветската войска територии дефинитивно убедиха европейския бизнес хайлайф, че този спор е сериозен и задълго. Нито една от воюващите страни не се интересува от помирение или даже от преустановяване на военните дейности, защото няма нито явна победа, нито съкрушително проваляне, а преговорните позиции на съперниците се разминават със скоростта на разширяващата се Вселена, не оставяйки място за компромис и даже тематики за полемика. Значи е време да се разкарат от Европа.

Още на 22 септември “Блумбърг ” разгласява сензационна вътрешна информация, че най-големият европейски авто производител - “Фолксваген ” - създава огромен проект за пренасяне на производството от Германия. От концерна не опровергаха информацията, като показаха обаче, че не става дума за главните индустриални мощности, а за снабдители на съставни елементи с енергоемки браншове. В същото време под релокация се има поради пренасяне на индустриални мощности в границите на Европейския съюз, по-близо до южните граници на Европейски Съюз и крайбрежието, където са ситуирани или ще бъдат ситуирани мощности за приемане на полутечен газ.

Леката версия за пренасяне обаче беше мигновено заровена от детонациите в двата “Северни потока ”. Заплахата от дефицит на газ и електричество надвисна не пред доставчиците на “Фолксваген ”, а пред главните фабрики, ситуирани в Германия, Чехия и Словакия. Така на немския бизнес ясно беше обещано да разбере, че няма да се разминат с половинчати ограничения и даже показаха съответна посока за пренасяне на производството - в Съединени американски щати, където му бяха обещани освен на ниска цена газ, само че и солидни данъчни облекчения.

Така стартира огромното плячкосване на Европа.

Холандската химическа компания ОКИ ТВ към този момент се е насочила към Съединени американски щати, като има намерение да реалокира европейското си съоръжение в индустриални обекти в Тексас. Европейските индустриални уреди на “Тасла ” ще бъдат сгънати и изпратени в Съединени американски щати. Сигнали да се реалокира дава и норвежкият производител на минерални торове “Яра ”. Въпреки че Норвегия има задоволително личен газ, цената му се дефинира на английските и европейските фондови тържища, което се отразява и на конкурентоспособността на норвежката промишленост. Трябва да чакаме, че в близко бъдеще огромните инженерни и металургични холдинги всеобщо ще създадат изказвания по отношение на съкращаването на производството и преместването им в безвредно леговище.

Това значи, че развръзката скоро ще придобие лавинообразен темперамент. По този метод Щатите ще станат – към този момент станаха – съществени бенефициенти от енергийната рецесия в Европа. В този смисъл „ положителното за един американец е гибел за един европеец “. Преместващият се бизнес ще сътвори десетки хиляди нови работни места, като ще забави спада на промишленото произвеждане и инфлацията в самите Съединени щати. А бизнесът, който не се реалокира в Щатите, може да бъде изкупен. В подтекста на свиването на фондовия пазар доларът става по-силен - съответният показател продължава да пълзи нагоре. Предлагането на евтини и в същото време висококачествени активи в Европа ще разреши на Федералния запас на Съединени американски щати скоро да рестартира печатницата без боязън от инфлационни опасности.

Преместването на европейския бизнес ще налее масло а в огъня на общественото напрежение. Само във “Фолксваген ” работят съвсем 300 000 души. Процесът на понижаване на производството и затварянето на заводи ще бъдат съпроводени както от разтърсвания в компанията (почти половината от местата в борда на шефовете на компанията се управляват от представители на синдикатите), по този начин и в цялата страна. След машините и конвейерните линии няколко европейци ще отидат в Съединени американски щати - инженери и топ мениджъри, чиито отговорности ще включват създаване на бизнес и индустриални процеси на новото място.

Неизпълнените обществени и екологични отговорности, отговорностите към локалните общности, намаляването на данъчните доходи в бюджетите на всички равнища са неизбежна последица от процеса на релокация. В този подтекст процесите на деиндустриализация съставляват още по-голяма опасност от евентуалния дефицит на газ тази зима. Европейските газови складове са цялостни до краен лимит, а ограниченията за понижаване на потреблението дават резултат. Но европейският бизнес, за разлика от европейските политици, не мисли в термините „ ден да мине, различен да пристигна “ и към този момент взема мъчителни, само че неизбежни решения.

Националните регулатори ще се опълчват на софтуерния поток известно време. Те чудесно схващат, че не приказваме за краткосрочно командировка: бизнес, който се е преместил в Съединени американски щати, дружно с привилегиите ще получи и обилни отговорности, от които ще бъде доста мъчно да се измъкне, също така фирмите няма да имат потребност от това. Както в тази ситуация с прехвърлянето на забележителна част от индустриалния капацитет на Съюз на съветските социалистически републики оттатък Урал през годините на войната, по-голямата част от европейското произвеждане ще остане вечно в Северна Америка.

Описаният развой ще отнеме време. Това значи, че Съединени американски щати са заинтригувани не толкоз от ескалацията на борбата с Русия на украинска територия, а от оптималното удължение на спора и повишаването на несигурността. Само в този случай промишлената прахосмукачка ще може дейно да изсмуче всичко от европейския килим.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР