Европейските здравни власти препоръчаха на страните членки да започнат незабавно

...
Европейските здравни власти препоръчаха на страните членки да започнат незабавно
Коментари Харесай

ЕС обяви: Време е за бустери, маски и дистанция

Европейските здравни управляващи предложиха на страните членки да стартират неотложно да слагат усилващи дози против COVID-19 на жителите си над 40-годишна възраст, като в това време оферират бустерите и на всички останали над 18 година и вкарат ограничаващи ограничения.

Заради наближаващия празничен сезон, обичайно свързван със събирания, извършване на покупки и пътувания, които крият обилни спомагателни опасности за засилено предаване на мощно заразния " Делта " вид, ограниченията и ускоряването на имунизирането би трябвало да стартират незабавно, се споделя в рекомендация на европейската здравна организация, публикувана в сряда. В противоположен случай може да се чака пик на разпространяването, хоспитализациите и смъртните случаи през декември и януари.

За страни с ниско равнище на имунизация обаче от първостепенна значимост е да усилят броя на имунизираните, съобщи шефът на Европейския център за предварителна защита и надзор на болесттите (ECDC) Андреа Амон. Поставянето на бустери няма да помогне за обностната отбрана, в случай че общото равнище на имунизирани е ниско, счита тя. България е последна по равнище на имунизация против COVID-19 със единствено 29% от пълнолетното си население при 65.4% за Европейски Съюз и 76.5% измежду възрастните. Под половината от популацията в едвам четири страни - България, Румъния, Словакия и Хърватия, е имунизирано.

Досега европейската здравна организация и организацията по медикаментите препоръчваха бустери да се слагат единствено на изключително уязвими хора, само че бързо разпространяващият се " Делта " вид постанова смяна в тактиката, сподели Амон.

Изследванията в действителни условия в Израел демонстрират, че бустерните дози усилват отбраната и във връзка с предаването на вируса, освен водят към понижаване на хоспитализациите и смъртните случаи, сподели началникът на отдела за имунизациите на Европейската организация за медикаментите (ЕМА) Марко Кавалиери.

Новата рекомендация, издадена в сряда, споделя, че подсилващата доза би трябвало да се слага шест месеца след привършване на първичната имунизация, само че страните са свободни да го създадат и по-рано. Италия към този момент разгласи, че ще слага бустерите пет месеца след втората доза ваксина против COVID-19, с цел да покрие повече хора.

 Европейски Съюз разгласи: Време е за бустери, маски и отдалеченост

Здравните специалисти на Европейски Съюз са безапелационни, че утвърдените в Европа пет ваксини са ефикасни против всички разновидности на вируса, в това число " Делта ", и по тази причина не е належащо бустерните дози към този момент да се приспособяват. Европейски Съюз е одобрил като бустери имунизациите на " Модерна " и на " Бионтех " / " Пфайзер " и сега прави оценка за сигурността и ефикасността на имунизацията на " Джонсън и Джонсън ". За имунизирани с " Астра Зенека " се предлага като усилваща доза да се сложи иРНК ваксина, сподели Кавалиери на брифинг в сряда.

Той добави, че медицинските данни демонстрират, че слагането на бустерна доза усилва три пъти антителата и усилва броя на Т-клетките, получавани след курс от две ваксини. Това ще сътвори задоволително мощна отбрана против вируса през целия леден сезон.

Запитана за наложителната имунизация, която беше въведена в Австрия и се обмисля в Германия, Амон сподели, че " наложителното имунизиране не е магическо решение " и че то би нараснало обсега на имунизираните, само че също по този начин би настроило повече хора против имунизациите и би довело до увеличаване на разделянето в обществата. Тя прикани националните управляващи да привлекат известни персони към убеждаването за имунизиране, както и да изследват кои групи не желаят да се ваксинират и за какво. Специално внимание съгласно нея би трябвало да се обърне на лекарите и сестрите, като се отговори на техните въпроси за имунизациите, с цел да могат те да получат информацията, която им е нужна да предлагат имунизиране на пациентите си.

Европейската здравна организация посъветва страните от Европейски Съюз да обзет допустимо най-вече неимунизирани, защото лечебните заведения се пълнят главно от тях. ECDC разгласява три съвета към държавните управления за справяне с епидемиологичните талази през зимата:
Амон уточни, че е належащо да се върне носенето на маски на закрито, спазването на отдалеченост и персонална хигиена, да се предложи работа от у дома, да се усилят транспортните средства в градския превоз, с цел да се избегне препълването им, както и да се лимитират събиранията и обществените контакти. Директорът на ECDC се изрече резервирано към наложителното носене на маски навън, като сподели, че спазването на отдалеченост е по-ефективна мярка за открити пространства. " Ако обстановката не се усъвършенства, тези ограничения ще би трябвало да се ползват и през коледните празници ", добави шефът на ECDC.

Според ECDC увеличението на случаите на COVID-19 и на хоспитализациите се дължи главно на незадоволителния обсег на имунизиране и анулацията на нефармацевтичните ограничения като носене на маски, съблюдаване на дистанции и ограничение на събиранията. Високата трансмисивност на разновидността " Делта ", който е 60% по-лесно предаваем от истинския вид на ковид, противодейства на намаляването на предаването, реализирано от настоящето имунизиране, се споделя в позиция на здравната организация на Европейски Съюз.

Въпреки това имунизацията продължава сполучливо да предотвратява смъртните случаи, понижава хоспитализациите и предаването, което е очевидно от данните за хоспитализации и смъртните случаи, сподели Амон като изясни, че те са доста по-малко, в сравнение с при предходни талази в страни с високо имунизационно покритие. Според оценката на риска на здравната организация страни с под 80% имунизирано население не могат да ръководят епидемията без допълнителнителни ограничения. Управлението на риска от разпространяването на инфекцията може да се преглежда при най-малко 60-70% имунизирани, само че даже и при тях би трябвало да се вкарат известни ограничавания.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР