Европейските лидери се съгласиха с частична забрана на вноса на

...
Европейските лидери се съгласиха с частична забрана на вноса на
Коментари Харесай

До какво ще доведат европейските санкции върху руския петрол?

Европейските водачи се съгласиха с частична възбрана на вноса на съветски нефт, прекъсвайки седмичната невъзможност, която спираше по-строгите ограничения против Кремъл след нахлуването му в Украйна.

Забраната, която евентуално ще вдигне световните цени на петрола през идващите седмици, обгръща съветския нефт, доставян по море до всичките 27 държави-членки, което съгласно водачите на Европейския съюз покрива повече от две трети от вноса на нефт от блока от Русия.

До края на годината Европейският съвет се надява да забрани 90% от съветския импорт, съгласно Шарл Мишел, ръководител на Европейския съвет. " Искаме да спрем съветската военна машина и да понижим финансирането на военния потенциал на Русия ", сподели Мишел на конференция.

Това е шестият пакет от наказания против Русия, разгласен от Европейския съвет, откогато страната нахлу в Украйна в края на февруари. Преди това Европейски Съюз забрани вноса на въглища от Русия и пое задължения за последователно унищожаване на зависимостта си от съветския нефт, в опитите си да се причисли към Съединени американски щати в натиска на Русия да постави завършек на войната.

Ето главните моменти, които би трябвало да знаете за възбраната и какво може да значи тя за стопанската система.

Какво е включено в възбраната на петрола?

Забраната обгръща недопечен нефт и петролни артикули, доставяни по море от Русия в 27-те държави-членки на Европа. Този ход беше препоръчан на 4 май, само че се сблъска с проблеми, защото някои страни желаеха по-дълъг временен интервал.

Забраната, оповестена тази седмица, включва краткотрайно освобождение за импорт по водопровод, решаваща отстъпка, направена на унгарския министър председател Виктор Орбан, който отхвърли да подпише. Унгария получава към 60% от своите сурови и рафинирани артикули от Русия.

Европейски Съюз не предприе възбрана или ограничение на вноса на природен газ от Русия.

Колко нефт внася Европейски Съюз от Русия?

Русия е главният снабдител за Европейски Съюз на недопечен нефт, природен газ и твърди изкопаеми горива. През 2020 година съвсем 30% от вноса на недопечен нефт идва от Русия, съгласно Европейската комисия. Русия също е виновна за 43% от вноса на природен газ и 54% от вноса на твърди изкопаеми горива. " Компромисът с петролното ембарго сочи проблеми за европейското единение към Русия ", написа анализаторът на RBC Capital Markets Хелима Крофт в изследователска записка.

" Пукнатините в европейския отговор наподобява станаха по-изразени през последните седмици, защото мощно подвластни вносители, като Унгария, отхвърлиха да правят отстъпка в опълчването си на петролното ембарго.

" Първоначалната възбрана ще обхване две трети от съветския нефт, включвайки целия морски петрол, доставян за блока. Останалата трета от вноса на нефт се доставя по тръбопроводи до страни като Германия, Полша и Унгария. Този импорт ще бъде прекратен през цялата година, в очакване на окончателното утвърждение от тези съответни страни-членки, сподели Урсула фон дер Лайен, ръководител на Европейската комисия.

Очаква се Германия и Полша да продължат, като блокират вноса по тръбопроводи, само че не е ясно дали унгарският министър председател Орбан ще промени позицията си и ще се съгласи с цялостна възбрана на вноса.

Какво е въздействието върху Русия?

Намаляването с две трети на вноса на недопечен нефт и рафинирани артикули в Европа може да коства на Русия към 10 милиарда $ годишно изгубени доходи, пресмята Ипек Озкардеская, старши анализатор в Swissquote Bank.

До края на годината глобите могат да обиден сред 1,2 милиона барела дневно до 1,5 милиона барела дневно нефт и към 1 милион барела на ден експорт на рафинирани артикули до първото тримесечие на 2023 година, предвижда Крофт от RBC. Това може да се усили, в случай че Германия и Полша прекратят тръбопроводните потоци, добави тя.

Остава да забележим дали глобите оказват доста влияние върху Русия и ще я накарат ли да промени политиката си във връзка с Украйна.

" Целта на глобите не е да дадат благодетелен сигнал за нашите лични обществености, а да трансформират политиката и държанието на Путин в Украйна и до момента не сме видяли нищо от това ", сподели Матю Шмит, доцент по национална сигурност, интернационалните въпроси и политология в университета в Ню Хейвън.

Как ще отговори Русия?

Русия ще би трябвало да откри други пазари за тези барели нефт, споделят анализатори, само че това е по-лесно да се каже, в сравнение с да се направи. Леонид Федун, вицепрезидент на съветската петролна компания Лукойл написа в неделя в публикация за RBC Daily, основан в Москва бизнес вестник, че Русия би трябвало да понижи производството с 20% до 30%, с цел да тласне цените по-високо и да заобикаля продажбата на нефт с отстъпка.

" Предвид обезпокоително ниските наличия на артикули и дефицита на потенциал за пречистване, превантивното прекъсване на съветските артикули може да има изключително пагубни стопански последствия това лято ", написа Крофт.

Кремъл към момента не е разгласил публично изказване, само че Михаил Уляно, съветски представител в интернационалните организации, туитна, че страната ще откри други вносители.

Към днешна дата азиатските вносители значително са усвоили спомагателните потоци от Русия на понижени цени, само че това може да бъде несъстоятелно в дълготраен проект, защото тези пазари могат да стигнат до точка на засищане, споделят специалисти. Все отново търсенето от Китай може да се увеличи още веднъж, защото страната се движи към облекчение на рестриктивните мерки на Covid-19 след продължителни блокирания в някои градове.

Съобщава се обаче, че Европейски Съюз също по този начин се стреми да блокира трети страни да покриват съветските товари със недопечен нефт на всички места по света, съгласно Thе Wall Street Journal.

Този ход може да бъде по-пагубен за Русия от действителната възбрана за импорт на нефт, като се има поради, че ще подкопае способността на Русия да продава нефт на разнообразни пазари, сподели Шмид. Би било още по-тежък удар, в случай че Обединеното кралство наложи сходна мярка за възбрана на всички кораби под съветски байрак, само че има опозиция от страна на главните играчи в Лондон, които предотвратяват този ход, се споделя в разбора на финансовото издание.

Как ще се отрази това на международните цени на петрола?

Цените на петрола бяха по-високи след известието на Европейски Съюз. Има огромен късмет възбраната на Европейски Съюз да значи, че по-високите цени на петрола ще продължат за нескончаем интервал от време, изключително откакто Китай още веднъж се отваря след продължителното блокиране поради Covid.

Други страни биха могли да внасят част от съветския нефт, който Европейски Съюз отхвърля, само че вярването, че могат да одобряват всеки барел безпроблемно, е " прекомерно банален метод да се мисли за петролния поток ", написа Майкъл Тран, пълководец по артикули в RBC Capital Markets.

Пренасочването на петролния поток би било проблематично както за вносителите, по този начин и за други експортьори като Саудитска Арабия.

" Барелите не са хомогенни, нито са контрагентите ", написа Тран. " Държави, като Саудитска Арабия, които имат стратегически възгледи за своите запаси от няколко десетилетия, може да не са склонни да се откажат от най-важния пазарен дял в света, с цел да заменят европейски дял. Саудитска Арабия избира да доставя на азиатските страни, чието търсене на нефт пораства, в сравнение с да изпраща повече нефт в Европа, която се движи по-бързо към декарбонизиране и понижаване на търсенето на нефт. Едва ли ще седи със скръстени ръце и ще разреши на Русия да заеме нейния дял от азиатския пазар. "

Русия съвсем несъмнено ще би трябвало да ограничи производството в последна сметка, защото няма места за предпазване на непотребния недопечен нефт. И просто няма задоволително кладенци по света, които да заменят изгубения съветски недопечен нефт сега. Главният изпълнителен шеф на Saudi Aramco Амин Насър сподели при започване на юни, че в света остават по-малко от 2% свободен потенциал.

Други страни, които изнасят нефт, като Мексико и Колумбия, евентуално ще завоюват от смяната, само че американските производители са в изключително мощна позиция да се възползват. Американските компании останаха дисциплинирани по време на неотдавнашния взрив, увеличавайки производството постепенно и поддържайки бюджетите си слаби. Това значи, че повече от всеки $ в продажбите пада до крайния ред и в последна сметка се изплаща на акционерите като дивиденти.

Цените на петрола, които се покачиха, откакто Русия нахлу в Украйна в края на февруари, имаха забележителен принос за инфлацията през последните месеци. Решението на Европейски Съюз може да значи, че инфлацията в Европа и в други западни страни " може да се утежни, преди да се усъвършенства ", написа Йозкар Дески, анализатор на Swissquote Bank.

По-специално дизелът стана удивително по-скъп, защото рафинериите се надпреварват да се оправят с търсенето. Повечето консуматори в Съединени американски щати карат бензинови коли, тъй че не виждат нарастването на цената на дизела на бензиностанциите, само че все пак усещат болката. Камионните компании прибавят горивни такси към своите колета, които в последна сметка би трябвало да бъдат платени от потребителите. Тъй като цените на петрола евентуално ще останат високи, за охлаждането на инфлацията може да е необходимо повече време.

*Материалът е с изчерпателен темперамент и не е съвет за покупка или продажба на първични материали на интернационалните пазари.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР