Европейските избори през юни може да се окажат повратна точка

...
Европейските избори през юни може да се окажат повратна точка
Коментари Харесай

Социолози предвиждат възход за крайнодесните на евроизборите през юни

Европейските избори през юни може да се окажат повратна точка за извънредно десните сили в Европейски Съюз. Тези, които десетилетия наред бяха считани за нишови партии в плана на Европейски Съюз, биха могли да поемат значими парламентарни и изпълнителни функционалности, независимо или в коалиция с дясноцентристки партии. Базираният в Брюксел проучвателен център Europe Elects предвижда, че крайната десница ще се трансформира във втората политическа мощ в Европейския парламент, незабавно след дясноцентристката ЕНП
Според нашите данни от декември 2023 година е налице най-високият резултат за " Идентичност и народна власт " на Марин льо Пен и Матео Салвини от три години насам. Също и за Европейските консерватори и реформисти на премиера на Италия Джорджа Мелони. Това значи, че в случай че се обединят двете, резултатът би бил 23 %, което би било почти същото като резултата на Европейската национална партия.
Якуб Роговецки, анализатор на " Европа избира "

Въпреки че няколко страни членки могат да изпратят мощни делегации с тази идеология в Европейския парламент, не е ясно дали те ще могат да се обединя. Групата на консерваторите и реформистите е най-вече християндемократическа, до момента в който " Идентичност и народна власт " изповядва одобрена крайнодясна визия. Нещо повече, съдружните старания могат да бъдат провалени от различия по разнообразни въпроси.
Има основна разлика в метода, по който тези партии подхождат към въпроси като европейската интеграция или метода към Русия след нахлуването й в Украйна. Въпроси като миграцията, по-специално, са един от главните фактори, които могат да попречат на възможна коалиция.
Якуб Роговецки, анализатор на " Европа избира "

Възходът на крайната десница ще бъде подложен на тестване в Португалия на предварителните парламентарни избори през март. Проучване от последния ден на декември слага дясната партия Чега на трето място с към 16% от гласовете, потвърждавайки наклонността, която се следи от месеци.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР