Европейските институции се готвят за приемането на България и Румъния

...
Европейските институции се готвят за приемането на България и Румъния
Коментари Харесай

България има шанс да влезе в Шенген още през октомври

Европейските институции се готвят за приемането на България и Румъния в Шенген още през тази година. Това оповестиха източници на EURACTIV България от дипломатическите среди в Брюксел, българския парламент и държавното управление.

Посочва се, че влизането на двете страни в зоната за свободно пътешестване на този стадий може да се счита за несъмнено.

Предварителният проект е приемането в Шенген да стане на два стадия - първо за контрола през летищата през октомври, а на 1 януари 2024 година би трябвало да получим и пълноправно участие с унищожаване на сухопътния граничен надзор.

Източници в София настояват, България има съществени шансове да реализира пълноправното участие в Шенген още през октомври , стига да окаже дипломатически напън и покаже предпочитание за продължение на промените.

Допреди месец най-голямата спънка пред влизането ни в Шенген беше. Правителството на Марк Рюте обаче е алармирало, че прави оценка напъните на българския парламент и последните четири държавни управления за започване на действителна правосъдна промяна с въвеждането на на основния прокурор.
 Европейска комисия отново настоя България да влезе в Шенген
Европейска комисия отново настоя България да влезе в Шенген

Според Комисията инспекциите по границите имат негативни последствия за целия Европейски Съюз

Досегашният обвинител номер едно Иван Гешев, който нямаше изключително добра популярност в европейските институции, стана първата жертва на новото законодателство, откакто преди две седмици. Според Европейски Съюз това също е добър резултат от промяната, като се чака прочистването на правосъдната система да продължи.

Отбелязва се, че признатата досега правосъдна промяна е почнала с напъните на служебните и Иван Демерждиев, които желаеха дисциплинарното уволняване на Гешев. Последва първият план за промяна на правосъдния министър в кабинета " Петков " , която също внесе искане за освобождение на Гешев . Нейните напъните бяха продължени от служебния министър Крум Зарков, който внесе в Народното събрание финалния пакет, станал прочут като " Крумовия закон ".

Настоящият правосъден министър Атанас Славов продължава да следва същата реформаторска линия, а декларацията е, че има
 Европейска комисия: Нечестно е да се слагат нови условия пред България и Румъния за Шенген
Европейска комисия: Нечестно е да се слагат нови условия пред България и Румъния за Шенген

Комисията е в подготвеност да отпусне средства за границата ни с Турция

Втората огромна причина за идното участие на България в Шенген е изборът на постоянно проевропейско държавно управление в София с поддръжката на ГЕРБ и ПП-ДБ, които имат намерение да ревизират политиката на Румен Радев към Украйна.

Европейските сътрудници на страната се надяват, че постигането на тази огромна външнополитическа цел ще спомогне за превъзмогването на политическата рецесия в България .

През юли Европейската комисия ще разгласява специфичния мониторингов отчет за положението на върховенството на закона и битката с корупцията у нас, който се написа по гледище на Нидерландия.

Въпреки че за разширението на Шенген на фона на бежанската рецесия не са отпаднали, се чака Виена повече да не стопира двете балкански страни, в случай че остане единствената страна в Европейски Съюз, която е срещу.
 България в Шенген - втората половина на 2023 година
България в Шенген - втората половина на 2023 година

Гърция ще ни посредничи и ще се опита да промени мнението на Авствия и Нидерландия

Следващата огромна цел на българските институции е

През декември предходната година участието на България в Шенген беше блокирано от Австрия и Нидерландия. Румъния бе спряна единствено от Австрия, а единомислещо от януари Хърватия стана пълновръстен член на зоната за свободно напредване.

Нидерландия изиска от българските управляващи да потвърдят, че се борят с корупцията и не са отказали от правосъдната промяна. Искания на Австрия изглеждаха надалеч по-трудно осъществими, като австрийският канцлер Карл Нехамер даже изиска което обаче бе отхвърлено от Европейската комисия.

Няколко дни след блокирането на българската кандидатура за Шенген президентът Румен Радев разяснява, че страната е поискала гаранции от сътрудниците в Европейски Съюз, че сигурно ще стане член на Шенген през 2023 година, като посоченият краен период за това беше точно октомври.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР