Европейските държави приеха в петък 11-ия пакет от санкции срещу

...
Европейските държави приеха в петък 11-ия пакет от санкции срещу
Коментари Харесай

Забрани за кораби и камиони, спират още медии: ЕС договори 11-и пакет от санкции срещу Русия

Европейските страни одобриха в петък 11-ия пакет от наказания против Русия от началото на нашествието й в Украйна - най-трудно контрактуваните ограничавания сред 27-те страни от Европейски Съюз, за които бяха нужни седем седмици договаряния.

, след което страните членки имаха 48 часа да парафират глобите, който изтече в петък по обед.

Инструмент против заобикаляне на глобите

Въведения с пакета инструмент против увеличаващите се опити за заобикаляне на глобите на Европейски Съюз, се оказа най-трудната за договаряне част от рестриктивните мерки, защото доста страни се притесняваха, че той може да затрудни комерсиалните им връзки с трети страни,

В последна сметка Европейски Съюз реши механизма да се включва единствено, в случай че страната, в която се изнасят артикули, неразрешени от по-ранни наказания за експорт в Русия, отхвърля да сътрудничи за използването им.
" Само в случаите, когато съдействието не докара до мечтаните резултати, Европейски Съюз ще предприеме бързи, пропорционални и целенасочени дейности, които имат за цел само да лишат Русия от ресурсите, които й разрешават да продължи своята нападателна война против Украйна под формата на подобаващи самостоятелни ограничения, ориентирани към присъединяване на оператори от трети страни в улеснението на заобикалянето ", заяви Съветът на Европейски Съюз.

Съюзът ще се включи още веднъж в градивен разговор с въпросната трета страна след приемането на такива самостоятелни ограничения.

В случай, че макар самостоятелните наказания и по-нататъшния ангажимент, заобикалянето остане, страните членки единомислещо ще могат да лимитират продажбата, доставката, прехвърлянето или износа на артикули и технологии, чийто експорт за Русия към този момент е неразрешен. Става дума главно за артикули и технологии на бойното поле, за които има висок риск за заобикаляне на глобите.

Транзитна възбрана

За да се понижи в допълнение рискът от пропускане на неразрешени артикули в Русия се не разрешава и преноса през нейна територия на " артикули и технологии, които могат да допринесат за военното и софтуерното подсилване на Русия или за развиването на бранша на защитата или сигурността, артикули и технологии подобаващи за потребление в авиационната или галактическата промишленост и реактивно гориво и горивни добавки ", изнасяни от Европейски Съюз за трети страни.

Пътища и пристанища

Европейски Съюз разшири възбраната за транспорт на артикули в Европейски Съюз по шосе до ремаркета и полуремаркета, регистрирани в Русия, в това число когато се теглят от камиони, регистрирани отвън Русия.

Предвид внезапното увеличение на лъжливите практики от кораби, пренасящи недопечен петрол и петролни артикули, Съветът реши да забрани достъпа до пристанищата и шлюзовете на Европейски Съюз на всички кораби, които правят прекачване от транспортен съд на транспортен съд, в случай че способените органи имат учредения да подозират, че съдът нарушава възбраната за импорт на съветски недопечен нефт и петролни артикули по море в Европейски Съюз, или транспортира съветски недопечен нефт или петролни артикули, закупени над горната граница на цените, контрактувана от Коалицията за ограничение на цените.

 Европейски Съюз вкарва възбрана за влизане в пристанищата си на кораби, за които има съмнения, че трансферират съветски нефт в намерено море или изключват транспортерите си, показващи от кое място товарят недопечен нефт
© Reuters

Европейски Съюз вкарва възбрана за влизане в пристанищата си на кораби, за които има съмнения, че трансферират съветски нефт в намерено море или изключват транспортерите си, показващи от кое място товарят недопечен нефт

Същата възбрана ще се ползва за кораби, когато способените органи имат съществени учредения да подозират, че те изключват или по различен метод дезактивират навигационната си система при превозване на съветски недопечен нефт и петролни артикули в нарушаване на интернационалните съглашения, правила и стандарти.

Край на петролната дерогация за Германия и Полша

Временната дерогация, предоставена на Германия и Полша за доставка на недопечен нефт от Русия през северния сектор на петролопровода " Дружба ", ще завърши. Но петролът с генезис от Казахстан или друга трета страна ще може да продължи да минава през Русия и да се внася в Европейски Съюз посредством петролопровода " Дружба ", се споделя в решението.

 Петрол, медии, услуги: Европейски Съюз разгласи какво включва шестият пакет от наказания против Русия Петрол, медии, услуги: Европейски Съюз разгласи какво включва шестият пакет от наказания против Русия

Въвеждайки петролното ембарго, което влезе в действие през декември, Европейски Съюз даде изключение на България да продължи да употребява рафинерията " Лукойл-Нефтохим ", както и позволение на Германия, Полша, Унгария и Словакия да продължат да доставят съветски нефт по " Дружба ", ограничавайки възбраните единствено до вноса по море.

Експортни ограничавания

С 11-ят санкционен пакет се прибавят 87 организации и компании, към които ще се ползват по-строги експортни ограничавания във връзка с артикули и технологии с двойна приложимост.

Списъкът включва четири ирански производители на дронове, които ги продават на Москва, както и съветски компании, участващи в създаването, производството и доставката на електронни съставни елементи за съветската войска и промишлен комплекс.

Разширява се и описът на неразрешени за експорт в Русия артикули, като към него се прибавят електронни съставни елементи, полупроводникови материали, съоръжение за произвеждане и тестване на електронни интегрални схеми и печатни платки, прекурсори на енергийни материали и прекурсори за химически оръжия, оптични съставни елементи, навигационни принадлежности, метали, употребявани в отбранителния бранш и морско съоръжение.

Забрана на пет медии

Европейски Съюз не разрешава транслирането на сигнала на още пет медии, които транслират съветска агитация в Европейски Съюз. Отнемат се лицензите за лъчение на балканския канал на тв " Русия през днешния ден " (RT Balkan), малкия екран на глобения Константин Малофеев " Царьград Тв ", интернет списанията New Eastern Outlook (NEO) и Oriental Review, както и Katehon.

" Тези издания са под непрекъснатия директен или заобиколен надзор на управлението на Руската федерация и са употребявани от последното за неговите непрекъснати и съгласувани пропагандни дейности, ориентирани против гражданското общество в Европейски Съюз и прилежащите страни, като жестоко изопачават и манипулират обстоятелствата ", оповестява Съветът на Европейски Съюз.

В сходство с Хартата на главните права тези ограничения няма да попречат на тези медии и техния личен състав да правят действия в Европейски Съюз, разнообразни от лъчение, например проучвания и изявленията, се споделя във взетото в петък решение.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР