Европейските борси потънаха в понеделник заради все по-големите притеснения около

...
Европейските борси потънаха в понеделник заради все по-големите притеснения около
Коментари Харесай

Притесненията около омикрон удариха силно цените на петрола и акциите

Европейските тържища потънаха в понеделник поради все по-големите терзания към омикрон, мощно заразния вид на Ковид-19. Заради него Нидерландия наложи цялостен локдаун най-малко доникъде на януари, а Германия и Австрия стегнаха разпоредбите за пътешестване. Основните европейски показатели - САС 40, FTSE 100 и DAX се намалиха с сред 2 и 3%, a паневропейският Stoxx 600 загуби 1.7%. Часове по-рано с по към 2% се намалиха и показателите на азиатските тържища. Най-голям спад има при цикличните браншове - коли, превоз, съществени материали.

Омикрон може да забави още веднъж възобновяване на световната стопанска система, което удари и цените на петрола. Те безусловно се сринаха с 4-5%, след което спадът се ограничи до 3%. В Лондон вид брент се търгува за 70 $ - в края на октомври равнищата бяха 85 за барел.

Политическа конспирация в Съединени американски щати пък донесе в допълнение напрежение на пазарите там. Демократическия сенатор от Западна Вирджиния Джо Манчин, разгласи, че няма да поддържа проекта на президента Джо Байдън за обществени и климатични разноски на стойност 1.75 трлн. $. Това сигурно значи, че той няма да бъде признат в период. Което принуди Goldman Sachs да понижи упованията си за растежа на Съединени американски щати през 2022 година от 3 на 2%. В резултат фючърсите на щатските показатели през днешния ден са с по над 1% надолу.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Капитал
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР