Европейски пожарникари и самолети се присъединиха към битката срещу горските пожари, отнели живота на 20 души в Гърция

...
Самолети за пускане на вода от няколко европейски държави се
Коментари Харесай

Самолети за пускане на вода от няколко европейски държави се присъединиха към стотици пожарникари, борещи се с горските пожари, бушуващи от дни навсякъде Гърция, при която загинаха 20 души, докато големи пожари също горят в Тенерифе в Испания и в северозападна Турция...

От ЕЛЕНА БЕКАТОРОС Associated Press, 23 август 2023 г., 6:14 ч. Гърция, която остави 20 жертви, докато големи пожари също изгоря в Тенерифе в Испания и в северозападна Турция близо до гръцката граница.

Най-големият активен горски пожар в Гърция горяше извън контрол за пети ден близо до град Александруполис в североизточната част на страната, докато властите се опитваха да предотвратят пожар в северозападния край на Атина да изгори домовете и да достигне до националния парк Парнита, една от последните зелени зони близо до гръцката столица.

През последните три дни в Гърция са избухнали 209 горски пожара, каза в сряда сутринта говорителят на пожарната Йоанис Артопиос. Пожарите, подхранвани от бурни ветрове и горещи и сухи летни условия, накараха властите да наредят евакуациите на десетки села и главната болница в Александруполис.

Въпреки че бурните ветрове постепенно отслабваха в много части на страната, рискът от нови пожари остава висок.

„Условията остават трудни и в много случаи екстремни,“ Артопиос каза.

Пожарникари, претърсващи наскоро опожарени райони в района на Александруполис, откриха телата на 18 души, за които се смята, че са мигранти, в гора във вторник. Други двама души бяха намерени мъртви в понеделник, един в Северна Гърция и друг при отделен пожар в Централна Гърция.

С противопожарните сили, напрегнати до краен предел, Гърция призова за помощ от други европейски страни. Германия, Швеция, Хърватия и Кипър изпратиха самолети за хвърляне на вода, докато Румъния и Чехия изпратиха десетки пожарникари и цистерни с вода. северозападната покрайнина на гръцката столица, тъй като горският пожар, който започна във вторник, се втурна нагоре по планина към националния парк Парнита, застраши военна база в района и достигна домове в подножието.

Повече от 200 пожарникари, подкрепени от доброволци, военни и полицейски сили, осем хеликоптера и седем самолета, включително два от Германия и два от Швеция, се бореха с огъня.

Пожарът в Александруполис, регион близо до източната граница на Гърция с Турция, продължи да гори извън контрол, като десетки румънски пожарникари се присъединиха към битката срещу пламъците, подкрепени от осем хеликоптера и пет самолета, включително два от Кипър.

От другата страна на границата в турската провинция Чанаккале силни ветрове разпалваха горски пожар, горящ вече втори ден.

Властите евакуираха дом за възрастни хора и повече от 1250 души от девет села и затвориха магистрала като предпазна мярка. Повече от 80 души са били лекувани в болници за последиците от дима.

Ибрахим Юмакли, министър на горското стопанство на Турция, каза, че противопожарните екипи са подкрепени от повече от две дузини пожарогасителни самолета и хеликоптери до голяма степен са блокирали разпространението на пожара извън 1500 хектара (15 квадратни километра), които е засегнал досега.

Властите също така спряха морския трафик през тесния проток Дарданели, свързващ Егейско море с Мраморно море, който самолетите, спускащи вода, използваха за презареждане, каза министърът .

Спорадични пожари също се съобщават в Италия, която е погълната от гореща вълна, която се очаква да продължи през уикенда с температури над 38 градуса по Целзий (100 градуса по Фаренхайт) в много градове. Четиридесет пожарникари и три самолета се бореха с пожар, който избухна рано в сряда в покрайнините на лигурийския крайбрежен град Санремо, популярна лятна дестинация. Няма данни за пострадали или материални щети.

С техните горещи и сухи лета южноевропейските страни са особено податливи на горски пожари.

Европейски съюз официални лица обвиниха изменението на климата за нарастващата честота и интензивност на горските пожари в Европа, отбелязвайки, че 2022 г. е втората най-лоша година за регистрирани щети от горски пожари след 2017 г.

A голям пожар гори повече от седмица на Тенерифе на Канарските острови в Испания, изгаряйки 150 квадратни километра (почти 58 квадратни мили), включително приблизително една трета от горите на острова.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР