Европейската централна банка трябва да бъде упорита и да продължи

...
Европейската централна банка трябва да бъде упорита и да продължи
Коментари Харесай

Шефът на Бундесбанк: ЕЦБ да продължи да увеличава лихвените проценти

Европейската централна банка би трябвало да бъде " упорита " и да продължи да усилва лихвените проценти, което оскъпява заемите, с цел да се оправи с инфлацията. Към това приканва шефът на немската централна банка " Бундесбанк " (Bundesbank) Йоахим Нагел в коментар за английското издание " Файненшъл таймс ", съобщи Ройтерс.

Изявлението на Нагел идва, откакто през предходната седмица ЕЦБ увеличи с 50 базисни пункта (0,5 процентни пункта) трите си съществени лихвени %, продължавайки своите старания за облекчение на инфлационния напън на фона на апелите на вложители да се въздържа от политиката на оскъпяване на заемите, до момента в който не намалеят разтърсванията в банковия бранш, съобщи Българска телеграфна агенция.

" Нашата битка против инфлацията не е завършила ", отбелязва Нагел пред " Файненшъл таймс " и прибавя, че " сигурно се усеща, че ценовият напън е мощен и обгръща цялата стопанска система ".

" Все още има какво да се желае (при повишението на лихвите - бел. ред.), само че се приближаваме към рестриктивна територия (лихвеното покачване стартира да лимитира икономическия напредък - бел. ред.) ", отбелязва шефът на " Бундесбанк ". Той прибавя, че откакто ЕЦБ спре да покачва лихвите, ще би трябвало да устои на апелите за тяхното понижаване.

Йоахим Нагел споделя, че е допустимо европейските банки да станат по-предпазливи при отпущането на заеми на фона на разтърсванията в банковия бранш.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР