Европейската централна банка сключи или разшири споразуменията си за финансиране

...
Европейската централна банка сключи или разшири споразуменията си за финансиране
Коментари Харесай

ЕЦБ договори с Полша суапова линия от 10 млрд. евро заради войната в Украйна



Европейската централна банка подписа или разшири споразуменията си за финансиране на Полша и четири други страни, " с цел да предотврати странични резултати за  финансовите пазари и стопански системи в еврозоната " поради нашествието на Русия в Украйна, оповестява " Файненшъл таймс ".

ЕЦБ съобщи, че е основала превантивна суапова линия от 10 милиарда евро с Полската централна банка, с цел да й даде евро в подмяна на полски злоти. Тя също по този начин разшири споразуменията за назад изкупуване, с цел да даде финансиране в евро на централните банки на Унгария, Албания, Република Северна Македония и Република Сан Марино.

Финансовите линии ще обезпечат на централните банки отвън еврозоната достъп до суми в евро, които могат да бъдат инжектирано в банковата система, ако наличността им в задгранична валута се изчерпи.

От ЕЦБ показаха:

" В подтекста на засиленото геополитическо напрежение, провокирано от съветската инвазия в Украйна, суаповите линии са предопределени да предотвратят " преливащи (странични) резултати " във финансовите пазари и стопански системи в еврозоната, които могат да се отразят неподходящо на гладката трансмисия на паричната политика на ЕЦБ.

Този ход е обособен от полемиките на ЕЦБ с Европейската комисия, целящи да се проучат методите, по които може да се помогне на украинските бежанци, доста от които изпитват проблеми да обменят гривни (украинската валута) в други европейски валути.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР