Европейската централна банка ще продължи да повишава лихвените проценти и

...
Европейската централна банка ще продължи да повишава лихвените проценти и
Коментари Харесай

Кристин Лагард: Може да се наложи ЕЦБ да ограничи икономическата активност

Европейската централна банка ще продължи да покачва лихвените проценти и може даже да се наложи да ограничи икономическата интензивност, с цел да укроти инфлацията. Това съобщи ръководителят на ЕЦБ Кристин Лагард, представена от Ройтерс.

ЕЦБ увеличи лихвените проценти с невижданите 200 базисни пункта от юли насам, с цел да се оправи с инфлацията, и сподели, че идва още по-строго стягане на паричната политика посредством покачвания на лихвените проценти и стесняване на портфейла от облигации на централната банка на стойност 5 трлн. евро.

„ Очакваме да повишим още лихвите, като премахването на удобната парична политика може да не е задоволително “, сподели Лагард в тирада на конференция.

„ Лихвените проценти са и ще останат главният инструмент за поправяне на нашата политическа позиция “, сподели тя.

При актуалното си равнище от 1,5% лихвата по депозитите на ЕЦБ не е надалеч от по този начин наречената неутрална рента, при която централната банка нито подтиква, нито възпира икономическия напредък. Повечето оценки смятат, че неутралния % е в диапазона сред 1,5% и 2%, което допуска, че след предстоящото декемврийско нарастване „ стимулирането “ на стопанската система ще завърши.

Проблемът е, че инфлацията в еврозоната, която доближи 10,6% през октомври и е надалеч над задачата на ЕЦБ от 2%, комбинирана с съвсем сигурната криза през зимните месеци, надали ще облекчат ценовия напън задоволително, с цел да разрешат на ЕЦБ да приключи процеса по повдигане на лихвите.

Инвеститорите в този момент са разграничени в прогнозите си за нарастването на лихвите на съвещанието на ЕЦБ през декември, като някои залагат на следващо покачване със 75 базисни пункта, до момента в който други се надяват на нарастване с 50 базисни пункта. Повечето обаче чакат понижаване на притежаваните от ЕЦБ облигации, което да започване през първата половина на 2023 г.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР