Европейската централна банка повиши разходите по заемите до най-високото им

...
Европейската централна банка повиши разходите по заемите до най-високото им
Коментари Харесай

ЕЦБ повиши лихвите до 22-годишен връх въпреки рецесията и не планира пауза

Европейската централна банка увеличи разноските по заемите до най-високото им равнище от 22 години насам и остави отворена вратата за нови покачвания. Ходът си финансовата институция направи през днешния ден, продължавайки по този метод битката си с инфлацията, която остава настойчиво висока макар забавянето на стопанската система на еврозоната.

ЕЦБ увеличи главния си лихвен % – този, който банките заплащат, с цел да съхраняват на несъмнено място пари в централната банка – за осми следващ път с 25 базисни пункта. Така го изпрати до 22-годишния връх от 3,5%.

„ Основните лихвени проценти на ЕЦБ ще бъдат изпратени до равнища, които са задоволително рестриктивни, с цел да се реализира навреме връщане на инфлацията към средносрочната цел от 2%, и ще бъдат непокътнати на тези равнища толкоз дълго, колкото е належащо “, съобщи президентът на ЕЦБ Кристин Лагард на конференция след решението.

Централната банка на 20-те страни, употребяващи еврото, също по този начин съобщи, че чака инфлацията да се задържи над здравословното равнище от 2% до 2025 година. Оттам намекнаха, че предстоят още покачвания на лихвените проценти през идващите месеци.

ЕЦБ увеличи прогнозите си за 2023 година и 2024 година за „ базисната “ инфлация, в която не влизат променливите енергийни запаси и храни. Лагард съобщи, че повишението на заплатите и фирмите, които подвигат цените, с цел да усилят облагите си, се трансформират във все по-ключов мотор на инфлацията.

„ Инфлацията се намалява, само че се планува да бъде прекомерно висока, за прекомерно дълго време. “

Последното покачване от страна ЕЦБ идва ден след първата пауза в Съединени американски щати, където от повече от година насам Фед стабилно подвига лихвите. Действията на американската централна банка са сигнал за вложителите по света, че актуалният цикъл на стягане на лихвените проценти в развитите стопански системи е към края си.

Инфлацията в еврозоната от месеци се забавя с помощта на по-ниските цени на силата и най-рязкото нарастване на лихвените проценти в 25-годишната история на ЕЦБ. Въпреки това остава недопустимо висока за централната банка – на равнище от 6,1%, като базовият напредък на цените едвам в този момент стартира да се забавя.

Същевременно икономическият растежът в най-хубавия случай е в застой.

Преразглеждането в посока нагоре на прогнозите за инфлацията за тази, идната и 2025 година изненада икономистите.

Доходността на държавните облигации в еврозоната и еврото се покачиха, защото търговците заложиха на по-високи лихвени проценти.

„ Ако не настъпи основна смяна в нашата базова линия, доста евентуално е да продължим да усилваме лихвите през юли “, съобщи Лагард. „ Не мислим за пауза. “

Картината е смесена

Две тримесечия на спад в индустриалния водач Германия вкараха еврозоната в слаба тази зима. Прогнозата за тази 2023-а е за непретенциозен напредък. Безработицата обаче е рекордно ниска, а растежът на заплатите се форсира, въпреки и към момента да изостава от инфлацията.

След като в края на предходната година растежът на главните цени доближи двуцифрени стойности, той бързо понижава. Но базисните цени, най-много на услугите, към момента не са посочили забележителен спад, какъвто в ЕЦБ смятат за необходим, преди да смъкват крайници си от спирачката.

По-високите разноски по заемите лимитират търсенето на заеми от семействата и компаниите, както и готовността на банките да отпускат заеми, само че потреблението се задържа в естествени граници.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР