Европейската централна банка обяви тази седмица, че на 1 ноември

...
Европейската централна банка обяви тази седмица, че на 1 ноември
Коментари Харесай

„Да подготвим валутата си за бъдещето“: Но за какво ни е цифровото евро всъщност?

Европейската централна банка разгласи тази седмица, че на 1 ноември публично ще подхваща идната стъпка по пътя към въвеждането на цифрова версия на еврото. Новината е добър мотив да погледнем към валутната опция и да си зададем няколко въпроса, в това число какво съставлява то, какви биха били изгодите от него, само че и нуждаем ли се в действителност от такова?
Последните вести от ЕЦБ
Управителният съвет на ЕЦБ съобщи, че на 1 ноември ще стартира двугодишна „ подготвителна фаза “ за цифровото евро, с цел да завърши разпоредбите и да избере сътрудниците си от частния бранш. На този стадий предстоят проби и опити, защото изгодите или рисковете, свързани с общата цифрова валута, към момента не са изяснени.

Окончателното решение за въвеждането на цифровата валута към момента следва да бъде взето. Пристъпването към новата фаза не значи единствено по себе си, че планът ще бъде утвърден.
Какво ще съставлява цифровото евро?
Накратко: Цифровото евро ще съставлява електронна версия на евробанкнотите и монетите. Ще има безусловно същата стойност като тях и ще се употребява по същите способи – като електронно платежно средство за покупка на артикули и услуги.

То би дало на хората опцията да употребяват парите на централната банка в дигитален формат, допълвайки банкнотите и монетите. С него човек ще може да употребява QR код, с цел да извърши заплащане от предпазено приложение на телефона си, като ще може да прави такива даже и без интернет връзка.

Целта е да се предложи на потребителите различна опция за заплащане в цяла Европа.

Трябва да подготвим валутата си за бъдещето “, съобщи ръководителят на ЕЦБ Кристин Лагард, като добави, че цифровото евро ще „ съществува дружно с физическите пари “ и няма да разреши никой да бъде подценен.
Разликата с криптовалутите
За цифрово евро се заприказва преди няколко години, като няма по какъв начин да не се означи, че това съответства внезапния скок в интерес към цифровите валути.

За разлика от биткойна обаче, който е децентрализиран, цифровото евро ще бъде валута на централната банка (CBDC). В този ред на мисли цифровото евро има за цел да противодейства на възходящата конкуренция на подобен вид принадлежности.

Освен това то няма да съставлява капиталов обект, какъвто са криптовалутите, акцентира членът на борда на Централната банка на Финландия Туомас Валимаки, представен от Reuters.

Разумно е да се подчертае, че цифровото евро е проектирано като способ на заплащане, а не като капиталов обект “, сподели Валимаки.
Предимствата и дефекти
Централната банка стартира да изследва опцията за въвеждане на цифрово евро през октомври 2021 година, като тогава не съумя изрично да отбрани нуждата от него. Според критиците

Поддръжниците на плана настояват, че той ще модернизира европейските разплащания, като даде на хората електронна опция на парите в брой, която е безрискова и общоприета. Според ЕЦБ новият вид инструмент ще сътвори конкуренция в сегмента, доминиран от американските компании за кредитни карти, основани на Visa и Mastercard.

Изтъква се също, че въвеждането на цифровото евро може да улесни всеобщото евакуиране на средства от комерсиалните банки по време на рецесия. И да подсигурява, че в бъдеще транзакциите няма да са съсредоточени напълно в полето на частния бранш предвид на задълбочаващия се спад на парите в брой.

Затова – постоянно ревнувала от преобладаващата позиция на $ в интернационалната финансова система – Европа е нетърпелива да откри нови способи за поощряване на тежестта на еврото в международен мащаб.

Повече от 100 централни банки по света, в това число в Китай и Япония, изследват или се приготвят да вкарат цифрови валути с повишаването на електронните заплащания. Федералният запас на Съединени американски щати, Английската централна банка и Банката на Канада са измежду тези, които се отнасят по-предпазливо към плана за цифрова валута.

Сред доста консуматори, финансисти и политици обаче се надигнаха въпросите какво тъкмо се цели с плана за цифрово евро и дали евентуалните опасности надвишават изгодите.

Тези въпроси единствено се ускоряват, защото непосредствената опасност от криптовалутите избледня дружно със спада на цената на биткойна и други конкурентни форми на пари. За основателите на политики е мъчно да обяснят тънкостите на валутите на централните банки: доста хора считат, че към този момент на процедура употребяват цифрови пари, когато употребяват своята безконтактна разплащателна карта или приложение за мобилно банкиране, а не пари в брой.

Някои европейски политици се притесняват, че неуспехът да се показват ясни причини в интерес на цифровото евро ще подкопае плана още преди да се е родил – че той ще стартира да се преглежда като решение, което не знае тъкмо какъв проблем взема решение.

„ Каква е безапелационната причина за осъществяването на тази промяна? Това е огромният въпрос без отговор “, споделя Игнацио Анджелони, някогашен чиновник на ЕЦБ, който в този момент е професор на ненапълно работно време в Европейския академични институт във Флоренция, пред Financial Times по-рано тази година.

Не виждам някакви огромни неуспехи на пазара, които да изискват общественият бранш да се намеси и да обезпечи цифрово евро. “

Догадките се задълбочават още повече измежду по-мнимите и още повече измежду евроскептиците. Някои се притесняват, че страните ще употребяват цифровата валута, с цел да наблюдават и управляват разноските им, а други заподозряха скрит план за подмяна на парите в брой. Така нероденият към момента план съумя да изкара по улиците на Амстердам по-рано тази година над 1000 стачкуващи. Вилем Енгел, уредник на събитието, който бе лидер на нидерландската съпротива против имунизациите против COVID-19, подвигна тълпата с апела си да „ заобикаля фирмите, които не одобряват пари в брой “.
Как стоят нещата с кеша?
Хората към този момент не употребяват толкоз доста пари в брой, колкото преди, а COVID-19 в действителност форсира тази наклонност. Делът на безкешовите транзакции пораства експоненциално, както се вижда и от графиката по-долу, направена от Statista.

Find more statistics at Statista

Кредитните и дебитните карти, директните дебити и кредитните преводи остават най-популярните способи за електронни заплащания. Съществуват обаче и други типове мобилни заплащания, като да вземем за пример електронни портфейли, макар че те значително зависят от съществуващите способи.

На този декор централните банки се притесняват, че цифровизацията на заплащанията може да откъсне котвата, която парите в брой носят на техните финансови системи. Цифровият еквивалент на парите в брой би спомогнал за поддържане на суверенитета и стабилността на тази система.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР