Европейската централна банка най-вероятно ще повиши поне един път лихвените

...
Европейската централна банка най-вероятно ще повиши поне един път лихвените
Коментари Харесай

ЕЦБ все пак вероятно ще вдигне лихвите до края на тази година

Европейската централна банка най-вероятно ще увеличи най-малко веднъж лихвените проценти до края на тази година, а чистите покупки на активи ще приключат още през август. Това съобщи председателката на банката във Франкфурт Кристин Лагард в просторно изявление за американската CNBC.

Думите на Лагард са следващото доказателство, че ЕЦБ - въпреки и постепенно - счита най-сетне да стартира борба с инфлацията в еврозоната, която единствено преди два дни бе регистрирана като рекордна в историята на валутния съюз. Разбира се, Лагард разгласи, че прекратяването на изкупуването на активи ще завърши, в случай че числата " се запазят такива каквито са ". Това е на практика невероятно - те ще се утежняват, поради цените на енергоносителите.

Както Клуб Z неведнъж е писал - повишението на лихвените равнища от Франкфурт е първа стъпка към повишение на лихвите и от комерсиалните банки, оттова би следвало да има стесняване на кредитирането и понижаване на инфлацията. Трябва да имаме поради, че въпреки България да не е част от зоната към момента, левът е на практика аватар на еврото и съставлява нещо като квитанция за евро поради валутния ръб, тъй че инфлацията извън влиза непосредствено и у нас.

Това обаче не значи, че при увеличение на лихвите инфлацията ще изчезне. Българските банки имат още доста милиарди свободни за кредитиране.

Инвеститорите залагат, че лихвеният % по депозитите, който сега е -0,5% и е негативен от 2014 година, ще се повиши над нулата тази година. Сега паричните пазари предвиждат поредни покачвания от четвърт пункт през юли и септември, пък напомни през вчерашния ден Investor.

Големият въпрос през днешния ден е какъв брой пъти ЕЦБ ще посмее да вдигне лихвите и дали ще успее да уточни числата по този начин, че да не отнеме прекомерно огромен % от растежа, който по този начин или другояче виси на косъм поради войната, която Русия води в Украйна.

Ако растежът бъде пресечен, а инфлацията не бъде овладяна, то европейската стопанска система ще навлезе в интервал на стагфлация или казано просто - на обедняване на популацията.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР