Европейската централна банка /ЕЦБ/ разработва нов дизайн на евробанкнотите, съобщиха

...
Европейската централна банка /ЕЦБ/ разработва нов дизайн на евробанкнотите, съобщиха
Коментари Харесай

Като по поръчка: Ново евро за влизането на България в Еврозо...

Европейската централна банка /ЕЦБ/ създава нов дизайн на евробанкнотите, оповестиха от институцията. Очаква се новата визия на еврото да е подготвена до 2024 година, а това ще съвпадне с плануваното влизане и на България в Еврозоната, тъй че ще ни се наложи да привикваме с напълно нови пари. Това е първият случай от основаването на еврото, в който банкнотите ще претърпят цялостна смяна в дизайна. Предишните промени бяха по-скоро механически, като главната част от тях бяха ориентирани към подобряването на сигурността и отбраната от фалшификации.

Еврото беше въведено като публично разплащателно средство през 1999 година, когато 11 страни от Европейски Съюз одобриха общата валута. Физическите банкноти и монети бяха пуснати в обращение три години по-късно. Днес еврото е валутата на 19 страни от Европейски Съюз и на над 340 милиона европейци.

Последно през 2019 година ЕЦБ емитира втора серия евробанкноти „ Европа “. Там, също както и в първата, се резервира тематиката „ столетия и стилове “ в изображенията, само че пък вградените защитни детайли са засилени.

Кой обаче ще реши по какъв начин да наподобяват новите европари? Процесът ще е дълъг. ЕЦБ ще се допита до разнообразни фокус групи от всички страни от Еврозоната. След това експертен съвет, в който ще има по представител от всяка страна от Валутния съюз, ще показа скъсен лист от образни тематики, които биха могли да участват върху новите банкноти и монети. На тази база ЕЦБ има желание да се обърне към обществеността с покана жителите да изразят мненията си по късия лист от тематики. Ще последва конкурс за дизайн на новите банкноти, след който ЕЦБ още веднъж ще се съветва с обществеността. Окончателното решение ще бъде взето от Управителния съвет на институцията.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР