Европейската централна банка (ЕЦБ) понижи депозитната си лихва до -0,5%

...
Европейската централна банка (ЕЦБ) понижи депозитната си лихва до -0,5%
Коментари Харесай

ЕЦБ смъкна лихвата, Тръмп се хвана за главата

Европейската централна банка (ЕЦБ) намали депозитната си рента до -0,5% и разгласи, че от 1-ви ноември ще рестартира програмата си за покупки на еврооблигаци, известна като " количествени удобства ", купувайки ежемесечно скъпи бумаги за 20 милиарда евро, като самите покупки ще продължат " толкоз дълго, колкото е належащо ". Предприетите от ЕЦБ обширни ограничения имат за цел да изолират неуверената стопанска система на еврозоната от световното икономическо закъснение и от отрицателния резултат от комерсиалното напрежение основно по оста САЩ-Китай.

Сред първите, реагирали мъчително на новината, бе американският президент Доналд Тръмп. Той означи, че ЕЦБ " съумява " да обезцени еврото по отношение на $, до момента в който Федералният запас " седи ли, седи ли, седи ли " (тъпче на едно място – бел. прев.). Той добави, че те (европейците) получават пари, с цел да вземат заеми, до момента в който в Съединени американски щати се заплащат високи лихви по заемите.

" Европейската централна банка работи бързо, намалявайки лихвите с 10 базисни пункта. Те се пробват и съумяват да обезценят еврото против МНОГО мощния $, вредейки по този метод на американския експорт.... А Федералният запас седи ли, седи ли, седи ли. Те получавате пари, с цел да заемате пари, до момента в който ние плащаме рента! ", написа Тръмп в Туитър.

Забележките на Тръмп идват, откакто ЕЦБ понижи депозитната си рента с 10 базисни пункта до -0,5%, като в същото съобщи, че от 1 ноември рестартира програмата за покупки на активи с месечен ритъм от 20 милиарда евро.

Представеният от ЕЦБ пакет с нападателни парични и лихвени политики докара до внезапно поевтиняване на еврото по отношение на $ и останалите съществени валути. Еврото се намали с 0,5%, тествайки още веднъж двегодишното дъно към 1,0927 $ (най-ниско равнище от май 2017 г.), достигнато при започване на месеца (на 3 септември).

Единната валута поевтинява и към най-ниско равнище от 25-и юли насам към 0,8886 английски лири, като в това време се намалява с 0,7% към седмично дъно от 117,56 японски йени и с 0,45% към седмично дъно от 1,0853 швейцарски франка.

Президентът на Европейската централна банка Марио Драги отговори на мненията в туитър на Доналд Тръмп, че централната банка е въвела нов пакет със стимулиращи ограничения, с цел да отслаби еврото по отношение на щатския $.

Помолен на постоянната конференция на ЕЦБ да мнения мнението на Тръмп, Марио Драги единствено акцентира: " Нашата парична и лихвена политика няма за цел равнищата на обменния курс на еврото ".

Финансовият министър на Съединени американски щати Стивън Мнучин също разяснява резултатите от днешното съвещание на ЕЦБ. Говорейки пред бизнестелевизия CNBC, Мнучин уточни, че " негативните лихвени проценти " в Европа са " мотив за угриженост " и " вършат по-трудно за Европа да има добра стопанска система ".

Той също по този начин означи, че Доналд Тръмп е подготвен да остави в действие митническите цени по отношение на китайските артикули и даже да ги увеличи още веднъж, в случай че това е належащо. Мнучин сподели, че президентът на Съединени американски щати би се съгласил единствено на комерсиална договорка, която би била добра за американските компании и трудещи се.

Финансовият министър уточни, че Съединени американски щати чакат Китай да стартира да купува американска селскостопанска продукция.

Междувременно и самият Тръмп написа в Туитър: " Очакваме, че Китай ще стартира да купува наши селскостопански артикули в огромен размер! ".
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР