Европейската централна банка (ЕЦБ) очаква високата инфлация в еврозоната да

...
Европейската централна банка (ЕЦБ) очаква високата инфлация в еврозоната да
Коментари Харесай

От ЕЦБ очакват бърз спад на инфлацията

Европейската централна банка (ЕЦБ) чака високата инфлация в еврозоната да спадне бързо. Това сподели основният икономист на финансовата институция Филип Лейн, представен от ДПА, съобщи Българска телеграфна агенция.

Централната банка на еврозоната чака " бърз спад на обезценяването на парите ", сподели ирландският финансист.

Инфлацията към този момент се забавя през последните месеци, само че нивото от 8,5 на 100, регистрирано през февруари, към момента е много над заложената средносрочна цел от 2 на 100.

  " В момента евентуално сме в най-интензивната фаза на инфлацията ", означи Лейн.

" Цените на питателните артикули към момента са прекомерно високи и това е, с което хората се сблъскват, когато отидат в супермаркета ", означи той.

Ако сравните цените на питателните артикули с тези от преди няколко месеца, обаче ще установите, че към този момент е " налице поврат ", споделя икономистът.

Цените на електрическата енергия към този момент са се намалили и има по-малко проблеми по веригите за доставки, които пречеха на производството през последните няколко години, акцентира Филип Лейн.

Има усъвършенстване, което ще бъде последователно напролет и лятото, само че " доста мощно през есента ". За да се уверим, че инфлацията е спаднала до 2 на 100, ще са нужни спомагателни нараствания на лихвите, добави той.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР