Европейската регулация за системите с изкуствен интелект надали ще бъде

...
Европейската регулация за системите с изкуствен интелект надали ще бъде
Коментари Харесай

Възходът на ChatGPT свари ЕС неподготвен за бума на AI


Европейската регулация за системите с изкуствен интелект едва ли ще бъде призната по-рано от 2024 година (снимка: CC0 Public Domain)

Резкият напредък на генеративните системи с изкуствен интелект като ChatGPT наподобява свариха Европейския съюз неопитен за взрива на AI. Сега законотворците на Европейски Съюз са в битка между тях по какъв начин да урегулират потреблението на изкуствения разсъдък посредством от дълго време премисляния нов европейски закон за AI.

Европейската комисия още преди две години предложи нов закон за контролиране на потреблението на системи с неестествен разсъдък. Идеята е да се даде отбрана на жителите от заплахите на новоизгряващата технология. До известна степен нормата заимства похвати от общия правилник за отбрана на персоналните данни (GDPR) и NIS, най-малко що се касае до сакциите: те са дефинирани като парична сума (30 милиона евро) или % (6%) от световната облага – което е по-голямо.
още по темата
Докато Европейска комисия се наумува обаче, генеративните AI внезапно набраха скорост. Станаха известни и постоянно употребявани във всевъзможни сфери. Това свари Европейски Съюз неопитен.

Работният документ занапред би трябвало да бъде завършен, издокаран, изгладен и гладък. А разногласията към него в този момент ще са доста по-разгорещени, в сравнение с щяха да са преди две години. Това дава съображение на редица експерти да предвиждат, че нормата има късмет да бъде призната чак следващата година – макар че до неотдавна имаше вяра това да се случи в границите на 2023 година

Обхват

Законът се дефинира като „ избухлив “ и ще контролира всеки, който предлага артикул или услуга с потреблението на логаритми вид неестествен разсъдък. Нормата ще покрива системи, които могат да генерират произлязъл резултат от типа на наличие, прогнози, рекомендации или решения, които касаят съответната среда.

Освен потреблението на AI от фирмите, той ще преглежда и приложението на изкуствен интелект в обществения бранш и правоприлагането. Това значи, че ще работи в тандем с други правила като GDPR.

Рискови разработки

Според досегашната формулировка на проектозакона, другите AI принадлежности ще бъдат класифицирани съгласно хипотетичното им равнище на риск: най-малък, стеснен, висок, недопустим. Неприемливите, ясно е, няма да бъдат допускани. Високорисковите системи няма да бъдат забранявани, само че в тези случаи от фирмите ще се изисква да обезпечават цялостна бистрота по отношение на работата си по системите, метода им на действие.

Големи технологии, огромни проблеми

Почти всички огромни софтуерни компании имат някаква разработка в региона на AI, в това число Microsoft, Alphabet/Google и Meta. Има и огромен брой по-малки, напълно дребни компании и стартъпи, които също се стараят да заемат позиция на новата сцена. Всички те към този момент надигнаха глас и обявиха недоволството си от желанията на Европейски Съюз да контролира разработките им на база АИ.

Една част от възраженията идват поради определенията за риск. Никой не би желал неговата система да попадне в категорията „ недопустим риск “ или даже в групата на високорисковите технологии. Изискването за цялостна бистрота пък плаши компаниите. Те допускат, че това ще ги натовари с доста административна работа, ограничения за реализиране на съгласуемост, обилни финансови разноски и – не на последно място – повече отчетност по отношение на техните артикули.

Наред с това доста от фирмите се притесняват, че сходно условие за бистрота може да навреди на бизнеса им, защото може да се окаже в ущърб на фирмената загадка и конкурентното преимущество.

В резултата на това, съгласно скорошно изследване на индустриалната организация appliedAI, 51% от компаниите в бизнеса чакат закъснение на развиването на изкуствения разсъдък вследствие на приемането на общоевропейския закон, прочут като „ AI Act “.

Драмата „ GPAIS “

За да се оправят с принадлежности като ChatGPT, които наподобява да имат безчет доста приложения (за разлика от една система за видеонаблюдение, например), законодателите са измислили още една нова категория – „ AI системи с общо предопределение “ (General Purpose AI Systems – GPAIS). Това би трябвало да разказва принадлежности, които могат да се употребяват за голям брой цели и да се приспособяват за разнообразни функционалности. Дали въпросните GPAIS ще попаднат в обсега на дефиницията „ високорисков “, към момента не е ясно.

Схватка измежду законотворците

На фона на всичко това правенето на закона изисква присъединяване на Еврокомисията и страните от Европейски Съюз, както и Европарламента. Този развой се назовава трилог и се ползва, преди новите правила да се утвърдят като закон.

В момента работният документ възлиза на 108 страници. Толкова беше преди месец, когато се организира среща в Страсбург с вяра да стартира процесът на трилога. Петчасовата среща обаче не докара до никакъв резултат. Същевременно е налице таблица с над 3000 оферти за редакции и допълнения, които законотворците би трябвало да прегледат и вземат поради.

Сложната картина е повода, заради която индустриалните специалисти плануват продължителни и тежки договаряния – и не чакат законът да стане факт в границите на 2023 година По-скоро това може да се случи през идната година. Тогава пък ще има нови избори за Европейски парламент, което може да вкара в Народното събрание нови депутати със напълно разнообразни цели и разбирания.

А през това време?

През това време AI инструментите ще продължат да се развиват с шеметни темпове. Всички видяхме по какъв начин ChatGPT се появи през ноември и стремително стана шлагер в софтуерния бранш, като до февруари сложи връх за най-бързо разрастваща се потребителска база за което и да е потребителско приложение в историята на технологиите.

Представители на компаниите-създатели на AI принадлежности ще продължат да упорстват, че техните лични, вътрешни етични правила и рамки за създаване на изкуствения разсъдък са задоволителни, с цел да подсигуряват безвредното потребление на технологията. Някои от тях даже към този момент имат оферти законът за AI да се сервира като кодекс с доброволна форма на присъединяване, тъй че корпорациите сами да вземат решение дали регулацията да се отнася за тях.

Двуостър нож

Това, за което всички са съгласни, е че основаването на регулация за многоцелевите AI системи е комплицирана работа. DeepMind, компанията на Гугъл, която сега тества чатбота Sparrow, разяснява казуса. „ Вярваме, че основаването на рамка за ръководство към GPAIS би трябвало да бъде приобщаваща, което значи всички наранени и гражданското общество да бъдат въвлечени в процеса “, сподели Александра Белиас, началник интернационалните политики във компанията.

Даниел Ек – основен изпълнителен шеф на компанията за стрийминг Spotify – която неотдавна пусна своята разработка „ AI DJ ” с опция да основава персонализирани плейлисти – счита, че технологията е „ двуостър нож “. Технологиите с AI могат да донесат невероятни изгоди, само че могат и да навредят по непредвидени способи – и „ има доста неща, които би трябвало да се вземат поради “ при регулирането.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР